De ce spun completă? Pentru că igienizarea orală nu cuprinde doar dinții, ea cuprinde și țesuturile din cavitatea bucală, adică gingii, obraji, limbă.

Ce presupune această igienizare completă și ce rol are?

Igienizarea completă sau dezinfecția întregii cavități orale sau One-Stage-Full-Mouth Desinfection presupune îndepărtarea tartrului supra și subgingival, a barierelor gingivale, tratarea pungilor parodontale (dacă există), dezinfecția obrajilor, limbii.

Oricât de banală ar părea, îndepartarea minuţioasă a tartrului şi a plăcii rămâne astăzi singura procedură eficientă în profilaxia şi terapia parodontitei. Atingerea acestor scopuri este relativ dificilă si justifică multitudinea de instrumente şi tehnici dezvoltate pana acum, care necesită îndemanare şi tenacitate. ( Terapia inițială parodontală, prof,dr.med.dent. Ștefan Ioan Stratul)

Detartrajul supra si subgingival presupune îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene acumulate la nivel dentar și gingival, eliminarea colorațiilor extrinseci de origine alimentară, medicamentoasă, tabagică depuse pe coroanele dinților. Dacă există boală parodontală, după terapia inițială de igienizare se va trece la etapa următoare de tratare a pungilor parodontale. Această terapie este esențială pentru a reduce inflamația țesuturilor și mobilitatea dentară, pentru a prelungi viața dinților pe arcada dentară.

Obrajii și limba nu sunt de neglijat deoarece și ele se găsesc în cavitatea bucală, iar în cavitatea bucală trăiesc bacterii. Inclusiv la periajul dentar zilnic se recomandă periajul acestor țesuturi.

Cu cât mediul din cavitatea bucală este mai igienizat cu atât dinții vor fi mai sănătoși și frumoși!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Terapia de menținere în parodontite

25 October 2023 0 Comments 16 tags

               Terapia suport constă într-o combinație de intervenții terapeutice și de menținere, care se repetă la anumite intervale de timp. În cadrul ședinței de menținere se vor realiza: evaluarea și

Sarcina și impactul ei asupra sănătății orale a viitoarei mămici

13 April 2017 0 Comments 7 tags

În timpul sarcinii femeia se confruntă cu diferite schimbări hormonale care pot avea un impact major asupra riscului de apariție a afecțiunilor cavității bucale. Sângerările gingivale reprezintă un prim semn

Gingivectomia și gingivoplastia

drl
11 April 2021 0 Comments 12 tags

În ultima perioadă se vorbește mai mult despre gingivectomie și gingivoplastie, folosindu-se preponderent în estetica/cosmetica dentară. Gingivectomia sau gingivoplastia nu sunt o manopere recente, ele existau și se realizau de