Igienizarea orală completă

drlaurarusu

De ce spun completă? Pentru că igienizarea orală nu cuprinde doar dinții, ea cuprinde și țesuturile din cavitatea bucală, adică gingii, obraji, limbă.

Ce presupune această igienizare completă și ce rol are?

Igienizarea completă sau dezinfecția întregii cavități orale sau One-Stage-Full-Mouth Desinfection presupune îndepărtarea tartrului supra și subgingival, a barierelor gingivale, tratarea pungilor parodontale (dacă există), dezinfecția obrajilor, limbii.

Oricât de banală ar părea, îndepartarea minuţioasă a tartrului şi a plăcii rămâne astăzi singura procedură eficientă în profilaxia şi terapia parodontitei. Atingerea acestor scopuri este relativ dificilă si justifică multitudinea de instrumente şi tehnici dezvoltate pana acum, care necesită îndemanare şi tenacitate. ( Terapia inițială parodontală, prof,dr.med.dent. Ștefan Ioan Stratul)

Detartrajul supra si subgingival presupune îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene acumulate la nivel dentar și gingival, eliminarea colorațiilor extrinseci de origine alimentară, medicamentoasă, tabagică depuse pe coroanele dinților. Dacă există boală parodontală, după terapia inițială de igienizare se va trece la etapa următoare de tratare a pungilor parodontale. Această terapie este esențială pentru a reduce inflamația țesuturilor și mobilitatea dentară, pentru a prelungi viața dinților pe arcada dentară.

Obrajii și limba nu sunt de neglijat deoarece și ele se găsesc în cavitatea bucală, iar în cavitatea bucală trăiesc bacterii. Inclusiv la periajul dentar zilnic se recomandă periajul acestor țesuturi.

Cu cât mediul din cavitatea bucală este mai igienizat cu atât dinții vor fi mai sănătoși și frumoși!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr.L