Albirea dentară în scop cosmetic (bleaching) este un procedeu prin care dinții sunt aduși la o culoare mai deschisă decât culoarea lor naturală.

Consultația inițială este obligatorie. Substanțele de albit se adresează suprafeței smalțului și nu trebuie să pătrundă în interiorul unui dinte vital ( prin fisuri ale smalțului sau carii netratate). De asemenea dinții trebuie sa fie perfect curați înaintea tratamentului de albire astfel încât detartrajul și periajul profesional sunt obligatorii. Medicul stomatolog vă poate recomanda modalitatea de tratament de albire a dinților care este potrivită pentru situația dumneavoastră particulară!

Procedura realizată în cabinet:

Avantaje
– timpul cel mai redus de tratament – 60 de minute
– datorită procentului ridicat de peroxid efectele sunt vizibile în doar o oră
– metoda oferă protecția gingiilor și a mucoaselor (buze, obraji)
– tratamentul este realizat sub controlul medicului sau al asistentului de profilaxie

Dezavantaje:
– procentul ridicat de peroxid crește posibilitatea apariției sensibilității dentare, ce durează maxim 24-48 de ore
– durata efectului este cea mai redusă, aceasta încadrându-se într-un interval de 6 și 12 luni.

În cadrul procedurilor de cosmetică dentară albirea poate avea rezultate spectaculoase. Pentru a te bucura cât mai mult timp de dinții albi, frumoși și curați, îți recomand să renunți la fumat, să eviți consumul de  lichide și mâncăruri ce conțin coloranți. Vizitele periodice de igienizare sunt obligatorii pentru a putea păstra albul natural al dinților. Culoarea obținută în cabinet  se stabilizează după câteva zile, timp în care dinții se albesc în continuare.
       Intensitatea efectului de albire este variabilă și este influențată de culoarea de la care se pornește și structura smalțului. Pentru atingerea unei culori foarte deschise este posibil să fie nevoie de mai multe tratamente de albire (cost separat) la intervale o lună. Albirea dinților este un procedeu cu rezultate limitate în timp, nu este permanentă și trebuie repetată după o perioadă de 6-12 luni în funcție de obiceiurile alimentare ale fiecărui pacient (fumat, consum de cafea, ceai, vin roșu, coloranți alimentari).
Pentru a menține cât mai mult timp culoarea obținută îți recomand complementar și albirea la domiciliu (cost separat), însă pentru acest lucru să te consulți cu medicul stomatolog.
    După albirea dinților poți avea o sensibilitate dureroasă (aprox. 2-3 zile) care va dispărea în scurt timp. Această durere se poate controla cu analgezice (Algocalmin) și antiinflamatoare (Nurofen). Aplicațiile locale cu fluor în cabinet sunt foarte utile. Trebuie să folosești o pastă de dinți cu fluor pentru dinții sensibili. Poți folosi după aceea pasta de dinți cu efect de albire pentru a vă menține cât mai mult timp rezultatul obținut în cabinet. În timpul tratamentului de albire pot să apară usturimi și/sau iritația gingiei.
    În urma albirii nu se modifică culoarea obturațiilor, dinților devitali și a lucrărilor protetice. După tratamentul de albire a dinților este posibil ca obturațiile coronare (plombele) și lucrările protetice să nu mai corespundă din punct de vedere al culorii. Din acest motiv îți recomand să faci albirea dinților înainte de a pune obturații sau lucrări definitive.

Au apărut pe piață diferite produse de albire ce constau în benzi, paste de dinți, substanțe aplicate pe dinți de către pacienți. Mare grijă la aceste produse! Multe sunt contrafăcute, conțin substanțe acide care DIZOLVĂ smalțul dentar și produc sensibilitate crescută și ireversibilă a dinților pentru că smalțul nu se mai reface!

Culoarea naturală și frumoasă a dinților se poate păstra prin periajul dentar efectuat de 2 ori pe zi, folosirea metodelor auxiliare (apa de gură, ața dentară, hidropulsorul) și periajul profesional realizat de medicul dentist o dată la 6 luni!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Bijuteriile dentare – noile accesorii la modă

14 July 2015 0 Comments 12 tags

Acestă modă cu bijuteriile dentare este destul de nouă la noi în România, însă în țările mai dezvoltate persistă de câțiva ani. Încă din Egiptul Antic se practicau lucrări stomatologice cu

De câte feluri sunt albirile dentare?

23 May 2015 0 Comments 31 tags

La ora actuală există numeroase produse de albire. Reclamele sunt din ce în ce mai numeroase și producătorii caută să vină cu cât mai multe noutăți. Din păcate nu toate

Strungăreața e la modă sau e vorba de gusturile oamenilor?

27 July 2015 0 Comments 6 tags

Perfecțiunea este căutată de majoritatea persoanelor. Fie că vorbim de o relație perfectă, corp perfect, mașina sau casa perfectă, chiar și dinți perfecți. În ultima perioadă dinții imperfecți au revenit