Terapia suport constă într-o combinație de intervenții terapeutice și de menținere, care se repetă la anumite intervale de timp. În cadrul ședinței de menținere se vor realiza: evaluarea și monitorizarea sănătății sistemice și parodontale, indicele de igienă orală, motivarea continuă a pacientului asupra controlului factorilor de risc, îndepărtarea mecanică profesională a plăcii bacteriene și instrumentarea subgingivală în pungile restante.

Controlul biofilmului supragingival de către pacient

Q:Cum trebuie să alegem un design potrivit de perie manuală, electrică și mijloace auxiliare pentru curățare interdentară?

Dovezile clinice indică faptul că eficiența periilor interdentare depind de relația dintre mărimea periei și dimensiunea și forma spațiului interdentar. Astfel, periile interdentare se aleg după dimensiunea și morfologia spațiului interdentar.

Q:Se recomandă o perie electrică sau o perie manuală de dinți?

Se poate lua în considerare folosirea unei perii electrice de dinți ca o alternativă a periei manuale pentru pacienții parodontopați în faza de menținere.

Q:Cum trebuie efectuată curățarea interdentară?

În zonele interdentare unde nu se poate ajunge cu peria de dinți, propunem, suplimentarea periajului cu alte instrumente auxiliare de curățare interdentară, precum periuțele interdentare.

Q: Care antiseptic este cel mai eficient în apele de gură?

Dacă va fi folosită o apă de gură pentru combaterea inflamației gingivale la pacienții parodontopați aflați în faza de menținere, propunem ca antisepticul conținut să fie clorhexidina.

Controlul profesional al biofilmului supragingivale

Q:Care este eficiența îndepărtării profesionale a plăcii bacteriene ca parte a terapiei de menținere?

Studiile arată că îndepărtarea profesională plăcii efectuată la anumite intervale de timp, împreună cu restul intervențiilor terapiei parodontale suportive, la reevaluarea efectuată între 5 și 12 ani se observă pierderi minime de țesut(de aprox. 1 mm).

Recomandări

Se recomandă ca vizitele pentru terapia parodontală suportivă  să fie programate la intervale de 3 până la maximum 12 luni. Trebuie să se țină cont de riscul pacientului și de condițiile parodontale după terapia activă. Această etapă trenuie să fie intens promovată, deoarece este importantă pentru stabilitatea parodontală pe termen lung și pentru potențiale îmbunătățiri ale statusului parodontal.

Recomandăm renunțarea la fumat să fie implementată de către pacientul parodontopat în faza de menținere.

Articol realizat de colega noastră Dr. Ana Hofer.

Sursa:

Sanz M, Herrera D, Kebschull M, Chapple I, Jepsen S, Beglundh T, Sculean A, Tonetti MS; EFP Workshop Participants and Methodological Consultants. Treatment of stage I-III periodontitis-The EFP S3 level clinical practice guideline. J Clin Periodontol. 2020 Jul;47 Suppl 22(Suppl 22):4-60. doi: 10.1111/jcpe.13290. Erratum in: J Clin Periodontol. 2021 Jan;48(1):163. PMID: 32383274; PMCID: PMC7891343.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

dr.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Află de ce copilul tău are gingiile inflamate

16 July 2015 0 Comments 12 tags

Gingivita la copii poate să apară atât la fete cât și la băieți, în special în zonele unde se concentrează placa bacteriană și tartrul dentar. Aceasta de numește gingivită de

Caria radiculară sau caria de colet

13 August 2017 0 Comments 5 tags

Leziunile de la nivelul suprafețelor radiculare se prezintă sub forma unor leziuni cronice, asociate cu vârsta înaintată, dar nu numai. Aceste leziuni carioase debutează la nivelul joncțiunii smalț-cement și se

Gingivectomia și gingivoplastia

drl
11 April 2021 0 Comments 12 tags

În ultima perioadă se vorbește mai mult despre gingivectomie și gingivoplastie, folosindu-se preponderent în estetica/cosmetica dentară. Gingivectomia sau gingivoplastia nu sunt o manopere recente, ele existau și se realizau de