Caria radiculară sau caria de colet

Leziunile de la nivelul suprafețelor radiculare se prezintă sub forma unor leziuni cronice, asociate cu vârsta înaintată, dar nu numai. Aceste leziuni carioase debutează la nivelul joncțiunii smalț-cement și se pot extinde pe suprafața radiculară a dintelui.

Din păcate aceste carii se formează și la tineri, din lipsa unei igiene dentare corecte și a unei alimentații neadecvate. Alimentația și igiena dentară sunt cele mai ieftine metode de prevenție a cariei detare.

Factorii care favorizează apariția acestor leziuni sunt: recesiunea parodontală (retracția gingivală) care e indusă de mai mulți factori, cu expunerea directă a cementului la factorii cariogeni, scăderea cantității de salivă datorită degenerescenței glandelor salivare sau datorită unei medicații care induce xerostomia (lipsa salivei).

Factorii etiologici: grupele de bacterii S.Mutans; în formele progresive se găsesc și lactobacilii.

Leziunile radiculare se intâlnesc cel mai des pe fața vestibulară (spre obraz) și apoi pe cea proximală, afectând mai des molarii mandibulari urmați de caninii, incisivii maxilari și incisivii mandibulari. În stadiul incipient se găsește la nivelul joncțiunii smalț-cement ca o zonă mai îngustă, decolorată, aspră și moale la palparea cu sonda.

Tratamentul cariei de suprafață radiculară:
– aplicații topice cu fluor,
– îmbunătățirea igienei orale,
– îndepărtarea dentinei alterate și refacerea conturului dintelui.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L