Proiecte educaționale

La tot pasul întâlnim oameni cu posibilități financiare precare sau aproape inexistente pentru a-și rezolva problemele dentare apărute de-a lungul anilor. Cauzele sunt numeroase: începând de la lipsa informației și a unei igiene dentare corecte și până la lipsa efectivă a banilor pentru această parte a medicinei.

Din dorința de a beneficia cât mai multă lume de informații veridice, de o igiena dentară corectă și de tratamentul problemelor dentare, probleme care pot duce la diferite boli sistemice, dr. Laura Rusu se implică activ în proiecte caritabile ce cuprind mai multe activități și programe de promovare a acestor principii. Începând cu anul 2014 doamna doctor a demarat o campanie de profilaxie și educație dentară atât în diferite școli și grădinițe, cât și la Centrul școlar de educație incluzivă din Baia Mare. Acțiunile și programele vizează importanța igienei orale, a periajului dentar practicat corect și sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, alimentație care are o mare contribuție la prevenirea cariilor. Copiii beneficiază de o educație dentară detaliată, prin care le este prezentată importanța unei alimentații și a unei igiene orale sănătoase. Experiența lor de învățare este bazată pe metode inedite de comunicare, prezentări și filmulețe educative, în care se regăsesc personaje îndrăgite de aceștia. Pe aceeași idee s-a înființat asociația Molarul de 6 ani, din care doamna doctor face parte, prin acțiunile căreia mai mulți medici stomatologici, dornici să se implice în prevenție, au reușit să consulte mai mulți preșcolari din comunitate, să le ofere informații cu privire la igiena și prevenția dentară.

Dr. Laura Rusu: “Scopul acestei acțiuni este de a conștientiza importanța folosirii periuței, a pastei de dinți și a metodelor auxiliare de igienă dentară. Prevenirea apariției cariilor dentare este foarte importantă la copii, pentru că o sănătate orală deficitară la vârste fragede va afecta atât performanțele sociale cât și școlare ale copilului. Ei trebuie supravegheați până la deprinderea tehnicii corecte de periaj, iar igiena orală trebuie privită de copii ca un joc pe care îl realizează cu părinții zilnic, dimineața și seara.”

Pe lângă aceste activități, doamna doctor se implică activ în tratarea problemelor dentare la copiii asistați social, astfel că pe lângă sumele infime acoperite de Casa de Asigurări, în fiecare lună există un copil căruia i se oferă tratamente gratuite la cabinetul dentar.

“Medicina e într-o continuă schimbare și mereu vor exista metode pentru a realiza un confort pacientului, pentru a ușura munca medicului, pentru a ajunge cât de aproape de natural și firesc! În fiecare zi putem învăța ceva nou de la persoana de lângă noi și putem ajuta oamenii care nu au oportunitatea unui trai decent și sănătos! “ dr. Laura Rusu