Estetică dentară

În societatea contemporană, valoarea zâmbetului devine din ce în ce mai importantă. Zâmbetul este o carte de vizită ce poate influența foarte ușor impresia oamenilor. El are un impact fundamental asupra expresiei faciale, funcției masticatorii, foneticii și exprimării verbale.

Zâmbetul sănătos ce lasă la vedere dinți albi, curați, strălucitori este asociat cu ‘frumusețea’ persoanei respective. În prezent cea mai frecventă cerere din partea pacienților o constituie optimizarea aspectului estetic și funcțional, ceea ce ajută la o creștere a încrederii în sine și la îmbunătățirea relațiilor personale și profesionale. Pentru medicul dentist modern provocarea este mare deoarece trebuie să găsească soluțiile optime prin proceduri stomatologice minim invazive, care să respecte parametrii biologici.

Estetica dentară este una dintre ramurile medicinei dentare care nu va avea niciodată sfârșit. Trăim într-o lume asaltată de imaginea tinereții și frumuseții, iar oamenii vor căuta mereu ‘perfecțiunea’.

Pacienții care vor fi luați în tratament trebuie să fie deschiși față de medicul dentist pentru ca acesta să înțeleagă dorințele și speranțele legate de această modificare de imagine. Tratamentele vor fi demarcate numai în momentul în care pacientul a înțeles etapele de tratament, durata și costurile acestora, cunoaște echipa care se va ocupa de cazul său și a semnat aceste decizii. Terapiile care trebuie urmate pentru a se ajunge la un rezultat final dorit sunt numeroase și diferite de la caz la caz.

Terapia restaurativă – schimbarea obturațiilor vechi (plombelor), obturațiilor distruse, realizate incorect, neadecvate, debordante. Sunt situații în care pacientul are carii pe dinții ce urmează a fi protezați fix și aceste carii se pot intinde pe mai multe suprafete ale acestora, influențând anumite detalii din planul de tratament.

Terapia de albire – se pot întâlni situații în care dinții au culori diferite sau există 2-3 dinți care au suferit modificări de culoare în urma unor tratamente mai vechi. Aceste albiri se realizează la început tratamentului esthetic, deoarece culoarea se stabilizează doar în 2-3 săptămâni.

Terapia ocluzală – factorul cheie în asigurarea succesului final. Ocluzia dentară se referă la modul de închidere al cavității bucale, la activitatea musculară și cea articulară. Există situații când se recomandă tratamentul ortodontic înainte de a începe lucrările fixe sau trebuie realizate șlefuiri selective pentru a facilita o închidere corectă.

Terapia ortodontică se referă la purtarea aparatelor fixe care se recomandă atât copiilor cât și adulților și reprezintă o ‘unealtă’ destul de importantă în realizarea tratamentului estetic. Uneori, fără acest tratament, este aproape imposibil de realizat aspectul final dorit de pacient.

Tratamentul endodontic (pulpectomiile sau scoaterea unui nerv) este uneori inevitabil în situații precum distrucții carioase extinse, tratamente incorect realizate, dinți vitali mici, malpoziții.

Terapia implanto-chirurgicală este una dintre terapiile care câștigă mult teren în practica stomatologică actuală. Această terapie necesită anumite particularități ale cazului: lipsa dinților, lipsa stâlpilor de susținere pentru o eventuală lucrare protetică fixă, lipsa țesutului osos, abcese, chisturi, granuloame ce trebuie elminiate.

Terapia parodontală reprezintă terapia gingiei, a suportului dintelui. Aici ne întâlnim cu probleme de retracție gingivală, asimetrii, grosimi diferite ale gingiei, papile distruse, probleme care trebuie rezolvate pentru a avea un apesct natural și sănătos al gingiei.

Estetica dentară este unul dintre cele mai puternice instrumente în realizarea unei estetici faciale noi, fapt confirmat de unele studii care afirmă că una dintre cele mai remarcate trăsături faciale este cea a gurii și zâmbetului.

În consecință, ca esteticieni dentari cu siguranță putem pătrunde în viața pacienților, schimbând-o în bine.

“Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos”

Dr. Laura Rusu