Deși mulți oameni cred că doar adolescenții pot purta aparat dentar, adevărul este că tratamentul ortodontic este potrivit la orice vârstă. De fapt, milioane de adulți din întreaga lume poartă aparate dentare, iar tendința continuă să crească. Indiferent dacă te simți inconfortabil cu zâmbetul tău sau dacă ai probleme de igienă orală cauzate de modul în care sunt așezați dinții, îți recomandăm o vizită la clinică de stomatologie pentru o consultație și, eventual, pentru un tratament cu un aparat ortodontic.

Iata 5 motive să porți aparat dentar dacă ești adult:

1. Ai mai multe opțiuni.

Dacă în trecut existau doar aparate dentare metalice care, în opinia unora, erau puțin inestetice, în ziua de azi există multe alte opțiuni de tratament ortodontic pentru îndreptarea dinților.

În funcție de bugetul de care dispui și de cât de strâmbi sunt dinții tăi, medicul stomatolog îți poate recomanda un aparat dentar din safir, ceramic, lingual sau invisalign. Aparatele dentare ceramice sau din safir sunt similare cu cele metalice, însă au bracketii de culoarea dinților, motiv pentru care sunt considerate mai estetice.

2. Aparatul dentar nu doar că îți îndreaptă dinții, dar îți oferă, de asemenea, o stare generală de sănătate orală mai bună.

Pe măsură ce îmbătrânești, maxilarul și mandibula ta își schimbă forma. Oasele acestora își pierd în mod natural densitatea, ceea ce determină deplasarea dinților. În timp, dinții tăi se înghesuie, iar tu te vei confrunta cu dureri sau disconfort atunci când mesteci și înghiți. În plus, dinții care se suprapun se curăță mai greu, ceea ce face ca riscul de apariție a cariilor dentare să fie mai mare.

Aparatele dentare nu numai că îndreaptă dinții pentru a oferi un zâmbet natural frumos, dar și îmbunătățesc starea generală de sănătate orală. 

3. Vei avea mai multă încredere în tine.

Studiile arată ca persoanele cu dinți mai drepți sunt privite ca având mai mult succes decât persoanele cu dinți strâmbi sau inestetici. Asta pentru că oamenii asociază dinții drepți cu sănătatea și atractivitatea, ceea ce înseamnă că defectele percepute în zâmbetul tău pot oferi altora o primă impresie proastă despre tine atunci când aplici pentru un loc de muncă, mergi la o întâlnire sau întâlnești oameni pentru prima dată.

4. Acum, șansele sunt mai mari să îți permiți un tratament ortodontic.

Aparatele dentare nu sunt atât de scumpe pe cât crezi. În general, adulții cheltuie în jur de 5000 – 10 000 de lei pentru a-și plăti aparatul dentar, în funcție de tipul aparatului. Iar dacă ai nevoie de un aparat dentar din alte motive decât cele legate de estetică – cum ar fi prevenirea cariilor dentare sau îmbunătățirea modului în care vorbești și mănânci – un tratament ortodontic este, cu siguranță, o investiție mai mult decât bună pe termen lung. 

5. Nu vei purta aparat dentar la nesfârșit.

De regulă, adulții poartă aparate dentare între 18 și 26 de luni. Cât timp trebuie urmat tratamentul depinde de tipul aparatului dentar, de cât de strâmbi sunt dinții, dar și de alți factori. Medicul ortodont îți va ajusta aparatul dentar o dată la 3-4 săptămâni, pe măsură ce dinții răspund la tratament. Trebuie să știi, de asemenea, că după ce ortodontul îți va îndepărta aparatul dentar, vei fi nevoit să porți pentru încă un an sau doi gutiere, în așa fel încât să nu existe riscul de deplasare înapoi a dinților.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L
teeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Miniimplantele ortodontice

19 August 2022 0 Comments 16 tags

În timpul tratamentului ortodontic sunt aplicate forțe foarte ușoare, dar constante asupra dinților care trebuie mișcați, sprijinindu-ne pe restul dinților, cunoscuți drept ‘unități de ancoraj’. Dinții cu rol de ancoraj

Avantajele și dezavantajele aparatului ortodontic

2 February 2017 0 Comments 9 tags

Aparatele dentare au fost folosite încă din antichitate pentru corectarea pozițiilor vicioase ale dinților, iar in secolul 18 doi francezi au pus bazele ortodonției moderne. Deși aceste aparate au existat

Ce alimente sunt permise când purtăm aparat dentar?

12 March 2017 0 Comments 17 tags

Momentul în care se aplică un aparat dentar fix este și momentul în care se schimbă stilul alimentar și igiena orală! Pasul acesta este unul important spre un zâmbet frumos!