Parodontita, inflamarea cronică avansată a gingiei, este o boala infecțioasă. Anumite bacterii existente în placa bacteriană favorizează inflamarea, care poate afecta nu doar gingia, ci și țesuturile de susținere a dinților și oasele înconjurătoare.

Pentru a împiedica retragerea vizibilă a gingiei și slăbirea stabilității dinților, trebuie urmată o terapie țintită prin care se urmărește îndepărtarea sau cel puțin reducerea agenților patogeni răspunzători de apariția parodontitei (parodontoză)

Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată, anumite bacterii pot coloniza regiunea respectivă și eliberează substanțe toxice, la care organismul uman reacționează prin inflamație. Când bacteriile persită mult timp și nu sunt eliminate, inflamația se cronicizează și conduce la distrugerea gingiei, la formarea pungilor parodontale de unde și mobilitatea excesivă a dinților. Progresia bolii este influențată și de factori genetici, istoric medical, probleme sistemice, alimentația necorespunzătoare, fumat. Evoluția bolii diferă de la un pacient la altul: poate progresa lent, gradual sau rapid.

În terapia parodontitei placa și bacteriile conținute de ea se vor îndepărta de pe suprafața dinților. Se știe că unii germeni declanșatori nu se află doar în placa bacteriană, ci pot pătrunde în profunzime contribuind deosebit de mult la deteriorarea gingiei. Se “ascund” în țesuturi și nu pot fi accesați tot timpul de către instrumentele stomatologice astfel este nevoie și de o terapie complementară cu antibiotice.

Prin îndepărtarea mecanică pe cât posibil totală a agenților patogeni, șansele de succes ale terapiei pot fi sporite simțitor și astfel echilibrul biologic al celor peste 500 de bacterii, uzual inofensive, din cavitatea bucală, va fi restabilit, pe termen lung.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

bolile-parodontale-1

cum-arata-afectiunile-stomatologice-cel-mai-des-intalnite-6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Află de ce copilul tău are gingiile inflamate

Gingivita la copii poate să apară atât la fete cât și la băieți, în special în zonele unde se concentrează placa bacteriană și tartrul dentar. Aceasta de numește gingivită de

Terapia de menținere în parodontite

               Terapia suport constă într-o combinație de intervenții terapeutice și de menținere, care se repetă la anumite intervale de timp. În cadrul ședinței de menținere se vor realiza: evaluarea și

Gingivectomia și gingivoplastia

drl

În ultima perioadă se vorbește mai mult despre gingivectomie și gingivoplastie, folosindu-se preponderent în estetica/cosmetica dentară. Gingivectomia sau gingivoplastia nu sunt o manopere recente, ele existau și se realizau de