Bolii parodontale i s-au atribuit circumstanțe etiologice locale (tartrul dentar, trauma ocluzală, cariile dentare, edentația, obiceiurile vicioase, etc) și generale (afecțiuni sistemice, adică afecțiuni ale organismului).
Prevenția primară a inflamațiilor microbiene ale parodonțiului marginal cuprinde totalitatea măsurilor de igienizare a cavității orale care au ca obiectiv profilaxia apariției gingivitei cronice și a parodontopatiilor marginale cronice. Adică: igienizarea profesională care se indică o dată la 6 luni, periajul dentar corect efectuat, dimineața și seara, metode auxiliare de igienizare: hidropulsor sau ața dentară folosind tehnica corectă, apă de gură.
Prevenția secundară se adresează formelor incipente de îmbolnăvire a parodonțiului marginal cu scopul de a opri evoluția acestora spre forme mai avansate. Aici vorbim de un tratament specializat pentru a opri și vindeca fazele incipiente ale bolii. Detartraj supra și subgingival, uneori chiuretajul pungilor parodontale.
Prevenția terțiară urmărește prevenirea recidivelor după tratamentul afecțiunilor parodontale manifeste.
Metodele de profilaxie sunt chimioprofilaxia (utilă în toate cele 3 forme de prevenție), igienizarea pofesională, în primul rând detartrajul profesional, substanțe antiseptice, antimicrobiene, antibiotice, antiinflamatorii.
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!
Dr. L