Având în vedere situația actuală și multiplele exemple de țări infestate, consider că ar trebui să învățăm cât de mult din experiențele altor comunități.

Ne panicăm? NU. Panica nu aduce nimic bun, din contră, intrând în panică putem face mai mult rău, atât nouă cât și celor din jur. Panica duce la stres, stresul duce la niște procese hormonale și metabolice care dezechilibrează organismul, scade imunitatea astfel crește riscul de boală și mai mult decât atât, vom începe să luăm decizii greșite.

Responsabili? DA. Cred că avem “obligația” morală atât față de propria persoană cât și față de persoanele de lângă noi să devenim responsabili și cerebrali! A fi responsabil nu înseamnă să dai buzna în magazine și să golești raftul de făină. Înțeleg că lumea a trecut de la panică la frică, la frica de foame. Nu se va ajunge aici. A fi responsabil nu înseamnă nici ignorant, să începi să blamezi și să judeci deciziile unora sau să acționez contrar recomandărilor OMS. Responsabil este acel om care înțelege situația, respectă deciziile și recomandările date de oameni în funcție,oameni care știu ce vorbesc și măsurile luate sunt țintite pe prevenție și vindecare.

Carantina: 14 zile de stat în casă nu mi se pare o tragedie. 14 zile stau acasă și copiii cu varicela, rubeolă, etc. Acele zile pot face o diferență. 14 zile de stat acasă înseamnă că nu părăsești locuința, nu înseamnă vizite, întâlniri, supermarket, MALL, programări!

Vă sfătuiesc să țineți cont de recomandările primite de guvern, să vă păstrați calmul și să fiți mai înțelegători și cerebrali!

Protejați-vă, luați o pauză de la tot haousul produs, stați acasă și faceți lucrurile de care nu aveți timp: citiți, faceți curat, sortați haine, mutați mobilă, stați cu familia, gătiți, vizionați filmele pentru care nu ați avut timp, etc! Sună bine, spun eu.

Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

▪ Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

▪ Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

▪ Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

▪ Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

▪ Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

▪ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Cine îmi recomandă un medic bun?

26 January 2016 2 Comments 10 tags

Aceasta este cea mai comună întrebare legată de acest domeniu. Îmi recomanzi un medic/doctor bun? Cine e cel mai bun? (stomatologie sau orice altă ramură a medicinei) Știu că e

Programează-te din timp!

6 August 2020 0 Comments 8 tags

Programările la stomatolog, în regim privat, sunt precum programările la orice clinică medicală privată. Medicii funcționează după un orar, în intervalul căruia se fac programările pacienților. Timpul alocat pentru fiecare

Cum alegem planul de tratament?

5 March 2021 0 Comments 12 tags

Deciziile pe care trebuie să le luăm în realizarea planului de tratament sunt uneori multiple și trebuie să ținem cont de mulți factori. Majoritatea pacienților se confruntă cu probleme minore