Programează-te din timp

Programările la stomatolog, în regim privat, sunt precum programările la orice clinică medicală privată.

Medicii funcționează după un orar, în intervalul căruia se fac programările pacienților. Timpul alocat pentru fiecare pacient este diferit de la o specialitatea la alta precum și de la o problemă la alta. De cele mai multe ori pot exista decalări de timp deoarece organismul este imprevizibil, oamenii sunt imprevizibili astfel că există situații în care ai nevoie de mai mult timp pentru a realiza manoperă medicală cu succes. Ține minte asta data viitoare când ai de așteptat la medic și nu îți pierde răbdarea! Data viitoare e posibil să fii tu acel pacient la care medicul are nevoie de timp în plus pentru a finaliza manopera. Ai vrea să te grăbească? Ai vrea să greșească? Ai vrea să fușerească? Nu e pe ales, e pe fiecare pacient în parte!

Tocmai din cauza acestor decalări mai există 10-15 minute libere la un anume interval de timp, pentru a compensa oarecum decalajul creat. Plus că în acel timp medicul are timp să se pregătească pentru următorul pacient. Însă dacă intervin urgențele de tipul “Nu mai pot, mă doare, m-am umflat” acest timp se va ocupa pentru a rezolva urgența! Un alt aspect pe care aș dori să îl înțelegi este faptul că atunci când medicul alege să te primească în urgență, el o face pentru a-ți alina ție durerea printr-un pansament, drenaj, etc nu pentru a-ți trata miraculos problema în 10 minute, cât are la dispoziție între pacienții deja programați! Mulți stomatologi direcționează pacienții la serviciul de urgențe din cadrul spitalelor tocmai pentru că aceste manopere țin de urgențe stomatologice și nu de tratamentele stomatologice. Pentru a avea o urgență, în marea majoritatea a cazurilor, a existat o problemă carioasă care, rezolvată la timp, nu se mai complica și se evita episodul dureros!

Încă un aspect pe care doresc să îl menționez este faptul că majoritatea medicilor stomatologi au agenda ocupată pe o perioada destul de lungă de timp (5-10 zile) astfel că programarea de pe o zi pe alta este exclusă! Trebuie de înțeles acest aspect pentru că mulți cred că nu vor să fie primiți mai repede! Un medic lucrează în medie 8 ore pe zi, timp în care poate trata până la 10-12 pacienți, chiar 8, în funcție de specialitate și timp alocat pe manoperă. Nu insista să te ia mai repede deoarece nu faci altceva decât să pui medicul sau asistenta sau recepționera clinicii în situația de a te refuza continuu și de a te invita să încerci la alt cabinet. Mai mult decât atât, nu insista să vorbești cu medicul stomatolog pentru că ai impresia că te “pune printre programări”! Dacă ar face asta, s-ar decala programul și nu cred că ți-ar plăcea să fii tu pacientul de după, care așteaptă mult tocmai pentru că cineva a “venit peste”!

Sunt anumite reguli de bun simț pe care toți ar trebui să le respectăm și mereu să încercăm să ne punem în locul celorlalți! Nu lua personal un refuz deoarece nu este vorba de tine ci este vorba de agenda programărilor! Astfel că, pentru a evita toate situațiile de mai sus, și nu numai, te rog să ai în vedere programarea din timp!

Rezolvarea tuturor problemelor dentare și un control o dată la 6 luni te scapă de foarte multe neplăceri și astfel vei evita programarea de urgență!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *