Din cauza pandemiei existente în această perioadă, căutăm să venim în ajutorul pacienților cu diferite sfaturi pentru a temporiza eventualele dureri, urgențe stomatologice. Din păcate doar temporizare, nu rezolvare sau vindecare, astfel că după ce situația este sub control și cabinetele se vor deschide va trebui să îi faceți o vizită medicului vostru stomatolog pentru a trata cauza!

Sângerare gingivală

Gingia inflamată și sângerarea sunt de cele mai multe ori cauzele unui periaj dentar incorect efectuat, tartrul dentar fiind prezent pe suprafața dentară și nu numai.
Pentru ameliorarea sângerării, igiena orală joacă un rol foarte important. Ce este de făcut?
periajul dentar corect efectuat timp de 2 minute, dimineața și seara
– folosirea unei periuțe cu perii moi
– folosirea metodelor auxiliare de igienă: hidropulsor, apă de gură, ața dentară – corect folosită
– evitarea alimentelor foarte dure care pot leza gingia, în special dacă există o zonă deja foarte inflamată și sângerândă
– evitați clătirea gurii cu alcool sau alte soluții astringente, folosiți doar apa de gură special destinată gingiilor sensibile – eu personal recomand Parodontax, este eficientă în aceste cazuri
– evitați periajul dentar excesiv, brutal, intempestiv sau periile dentare dure

Sensibilitatea dentinară

-pentru soluționarea temporară a sensibilității, în special în această perioadă de carantină, vă recomand aplicarea topică, pe zona sensibilă a dintelui, a unei paste de dinți cu concentrație mare de fluor.
– lăsați pasta să acționeze între 3 și 5 minute pe dinte, timp în care nu atingeți dintele, nu puneți limba, nu clătiți. Repetați zilnic acest proces până scade sau dispare această sensibilitate!
Mare grijă la periaj! Periajul se va efectua cu blândețe, cu o periuță moale, de pe gingie pe dinte nu altfel, dimineața și seara!

Durere la nivelul dinților, fractură, fisură, pierderea obturațiilor

O igienă orală bună, folosirea unei paste de dinți cu fluor și evitarea alimentației pline de acizi și zaharuri va ajuta dantura, întârziind apariția sau evoluția cariei dentare. Ce facem în cazul în care apare durerea? Apelăm la un analgezic și antiinflamator. Pentru durerile dentare se recomandă:

  • Paracetamol 1 g de 2 ori pe zi
  • Ibuprofen de 400 mg de 3 ori pe zi (unele studii spun că ibuprofenul nu se recomandă la pacienții testați Covid-19 pozitiv, astfel dacă suspectați infectarea evitați folosirea ibuprofenului)
  • Paracetamol și Ibuprofen pot fi alternate pentru eficiență foarte bună

Dacă suspectați apariția puroiului, se simte presiune și pulsație la nivelul dintelui, apare un ușor edem, gingia este tumefiată, iritată, dintele doare în masticație/la presiune atunci va trebui să contactați telefonic medicul stomatolog pentru e primi antibioticul specific în aceste cazuri. Până atunci puteți ameliora durerea prin comprese reci, antiinflamatoare sau dacă situația vă permite, puteți face drenajul dintelui prin presiuni ușoare la nivelul gingiei și clătiți zona cu ser fiziologic sau apă diluață cu sare.

Durerea sau sângerarea post-extracțională

Dacă recent ați fost la extracția dentară și nu ați respectat indicațiile oferite de medic sau dacă le-ați respectat însă au apărut mici complicații cum ar fi durerea sau sângerarea, puteți să parcurgeți niște pași pentru soluționarea problemei apărute, astfel:

Sângerare: – așezați un tifon sau vată sau șervețel curat pe locul extracției și țineți sub presiune, prin strângerea arcadelor/dinților, timp de 30 min

– dacă sângerarea nu se oprește și este la fel de abundentă, sunați medicul stomatolog pentru a vă sfătui ce substanțe puteți cumpăra pentru a pune în locul sângerării. Nu vă panicați, există soluții care vor opri sângerarea fără a ajunge la medicul stomatolog sau la urgențe! Important este să rămâneți calmi și cerebrali!

Durere: – apelați la analgezice: paracetamol, ibuprofen, algocalmin.

– clătiți zona cu ser fiziologic, apa diluată cu sare, apă de gura Parodontax, după fiecare masă! Mențineți zona curată!

Dacă durerea persistă mai mult de 7 zile, sunați medicul stomatolog!

Aftele/ulcerațiile bucale sau herpes

În mod obişnuit, aftele se vindecă spontan după 7-10 zile.
Este indicat să se evite consumul de alimente picante, brânzeturi, nuci şi alune, în această perioadă. Acordaţi atenţie momentului în care apar, pentru a depista cauza.

Tratamentul aftelor se bazează pe aplicarea de unguente dezinfectante, glicerină boraxată, imuno-stimulatoare şi vitamine. Aceste preparate sunt indicate în special la persoanele car au mai multe leziuni odată şi care se vindecă greu.

Pentru leziunile herpetice se recomandă unguent Aciclovir și/sau comprimate de Aciclovir de 400 mg luate de 2 ori pe zi, 5 zile.

Desprinderea unei lucrări dentare

În cazul în care s-a desprins o coroană de înveliș, o lucrare mai amplă e recomandat să menajați zona, să igienizați permanent dinții și în caz de forță majoră când lucrarea se desprinde în totalitate să o “lipiți” provizoriu cu pastă de proteze (se cumpără de la farmacie).

În cazul în care se desprinde o fațetă, inlay/onlay, DCR/pivot e necesară îndepărtarea din cavitatea bucală pentru a evita riscul pierderii prin înghițire și menținerea unei igiene orale foarte bune cu evitarea alimentelor dulci, acide.

Desprinderea/căderea cu ușurință a protezelor sau iritațiile provocate de mobilitatea prea mare a lor

Mobilitatea prea mare a protezelor este dată de resorbția osoasă, implicit retragerea gingiei. Vă recomand lipirea protezelor cu pastă specială destinată lucrărilor de acest gen. Mergeți la farmacie și cereți pastă de lipit proteze și aplicați în interiorul acestora 3 puncte de pastă, diametral opuse, astfel încât să se realizeze etanșeizarea protezei.

În cazul protezelor recent realizate, recomand aplicarea de glicerină boraxată pe proteză, înainte de a fi introdusă în cavitatea bucală, pentru o mai rapidă adaptare a gingiei cu proteza. În cazul în care proteza “jenează” prea tare producând ulcerații la nivelul mucoasei, apelați medicul stomatolog pentru mai multe informații!

Sper ca informațiile furnizate să vă fie de folos! Pentru mai multe întrebări puteți să sunați medicul stomatolog, apelați serviciul de urgență sau dacă considerați că vă pot ajuta, scrieți-mi mesaj privat pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Tulburări la nivelul articulației temporo-mandibulare

10 March 2016 0 Comments 6 tags

Tulburările articulației temporo-mandibulare se manifestă ca urmare a unor probleme apărute la nivelul articulației, a maxilarului sau mandibulei și a mușchilor faciali aflați în zona respectivă. Ce este articulația temporo-mandibulară? Articulația

De ce ignorăm dinții atât de mult?

27 May 2015 0 Comments 39 tags

Din păcate observ pe zi ce trece o lipsă de informații cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat igiena dentară corectă și importanța unei dentiții sănătoase! De ce ignorăm

Scrâșnești din dinți? Află dacă ai probleme!

26 May 2015 0 Comments 20 tags

Bruxismul (scrâșnirea dinților) este un obicei care constă în lovirea și frecarea dinților între ei. Bruxismul se poate manifesta diurn (în timpul zilei) sau nocturn (noaptea). Este un fenomen extrem