Cred că majoritatea v-ați confruntat cu o discuție despre ce boli aveți, ce tratamente luați, dacă sunteți sau nu alergici sau dacă ați mai avut intervenții stomatologice.

De ce e așa de important pentru medicul stomatolog?

Anamneza sau mai bine spus acel interogatoriu/chestionar de întrebări legate de istoricul bolilor pacientului poate da informații vitale practicianului. În practica stomatologică un pacient cu anumite afecțiuni (de exemplu hematologice) poate ridica probleme pentru practician. Pacienții care suferă de diabet, hemofilie, leucemie, probleme cardiace, probleme ale coagulării sângelui, tensiune oscilantă, probleme pulmonare, hepatită, HIV, etc necesită îngrijiri speciale din partea medicului. Practicianul trebuie să cunoască aceste lucruri pentru a evita eventualele accidente și complicații care pot apărea la persoanele ce suferă de anumite afecțiuni. Prin cunoașterea exactă a stării de sănătate a pacientului, medicul poate realiza o stare de confort pacientului, evită o posibilă infecție sau suprainfecție. 

Cei care nu au mai fost la medicul dentist sau cei care nu au mai avut niciodată contact cu anestezia ( injecția ) loco-regională pentru tratamentul unui dinte vor fi trimiși la alergologie pentru testare. De ce? Deoarece există pacienți alergici la unii constituenți din substanța anestezică și pot face o reacție alergică care poate duce, în unele situații, la șoc anafilactic.

Unii se simt jenați de afecțiunile care le au și evită să le spună. Este total greșit! Medicul stomatolog nu dorește să judece persoana pentru acele afecțiuni, el dorește să realizeze o stare de confort și de sănătate, vrea să evite accidentele și complicațiile ce pot apărea la un pacient cu probleme de sănătate și caută să evite sub orice formă o eventuală infecție a altor persoane!

Actul terapeutic al medicului dentist trebuie diferențiat în funcție de tipul de afecțiune al pacientului! Pentru acest lucru medicul dentist, și nu numai, trebuie să cunoască starea de sănătate REALĂ a pacientului!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

DSC_6255-Edit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *