În carul igienei orale zilnice, raclajul limbii este un pas important spre o igienă orală corectă și completă!

Igiena orală corectă cuprinde: periajul dentar corect efectuat, curățarea țesuturilor moi existente la acest nivel – obraji, limbă, folosirea aței dentare sau a hidropulsorului, folosirea unei ape de gură – recomandat fără alcool!

Ce este de fapt acest raclaj al limbii?

Reprezintă curățarea suprafeței acesteia, atât mijlocul cât și lateralele, cu scopul de a reduce semnificativ nivelul bacteriilor existente! Limba de multe ori este uitată la periajul dentar, iar acest lucru crește riscul limbii încărcate cu posibilitatea unei infecții! Culoarea normală a limbii este rozalie, orice peliculă albicioasă pe suprafața acesteia reprezintă un conglomerat de bacterii, toxine și reziduuri pe care organismul dorește să le elimine!

Beneficiile curățării limbii:

  • eliminarea mirosului neplăcut – halena – care este produsă de descompunerea particulelor mărunte de pe suprafața limbii
  • scade riscul de carie dentară – curățând limba se reduce semnificativ numărul bacteriilor din cavitatea orală, bacterii care cresc riscul de apariție a cariei dentare și ale unor infecții la acest nivel!
  • îmbunătățirea simțurilor – o dată cu curățarea suprafeței limbii, papilele gustative vor simți mult mai bine gusturile: sărat, dulce, acru, amar. 🙂
  • se evită înghițirea toxinelor o dată cu saliva și se îmbunătățește activitatea unor organe datorită stimulării terminațiilor nervoase prin raclaj – asemenea reflexoterapiei 🙂

Cum se face acest raclaj?

Cu periuța dentară – mare atenție la duritatea periilor – se fac mișcări din spate în față, pe mijlocul dar și lateralele limbii, curățând periuța după fiecare mișcare de raclaj!

Cu dispozitiv metalic sau din plastic, special destinat pentru periajul limbii. Tehnica este aceeași, din spate în față, pe mijloc și pe laterale, curățând dispozitivul după fiecare raclare!

Cu periuțe special destinate limbiiPeriuțe pentru curățarea limbii Halita Tongue Cleanerare 2 fețe, prima adaptată formei limbii, a doua față este netedă pentru a curăța părțile laterale și partea posterioară a limbii, locul principal de acumulare a bacteriilor răspunzătoare pentru halenă.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *