În ultima perioadă se vorbește mai mult despre gingivectomie și gingivoplastie, folosindu-se preponderent în estetica/cosmetica dentară. Gingivectomia sau gingivoplastia nu sunt o manopere recente, ele existau și se realizau de foarte mulți ani în diverse patologii gingivale.

Gingivectomia sau rezecția gingivală reprezintă îndepărtarea unei porțiuni in exces a gingiei din jurul unuia sau mai multor dinți, corectând astfel forma lor. Practic are loc remodelarea gingiei crescute in exces, pentru îmbunătățirea aspectului estetic și/sau funcțional.

Gingivoplastia sau plastia gingivală reprezintă procedura de remodelare a gingiei sănătoase din jurul dinților, corectând estetica grupului dentar. Spre exemplu în cazul zâmbetului gingival (denumit și gummy smile) dinții par a fi acoperiți de gingie, dar prin gingivoplastie se poate reda un aspect natural și mult îmbunătățit al zâmbetului.

Cum se realizează?

Înainte de apariția laserului această manoperă implica bisturiul și era o manopera mai dureroasă și sângerândă. Acum se realizează cu anestezie locală, prin procedeul laser, rezultatul fiind imediat, nu implică durere, iar vindecarea gingiei în totalitate are loc în câteva zile. După această manoperă se poate continua cu lejeritate activitatea zilnică!

Când se realizează?

Gingivectomia se realizează, de cele mai multe ori, în cazuri de hipertrofie gingivală sau zâmbet gingival (gummy smile).

Dacă doriți să corectați forma gingiei dvs, întrebați medicul stomatolog despre această procedură!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Detartrajul ne poate scăpa de anumite boli ale inimii?

12 September 2016 3 Comments 9 tags

În ultimele trei decenii o mulţime de studii constată şi susţin că pacienţii cu parodontită marginală (inflamația țesutului din jurul dintelui) şi multiple extracţii dentare ca urmare a bolii parodontale

Caria radiculară sau caria de colet

13 August 2017 0 Comments 5 tags

Leziunile de la nivelul suprafețelor radiculare se prezintă sub forma unor leziuni cronice, asociate cu vârsta înaintată, dar nu numai. Aceste leziuni carioase debutează la nivelul joncțiunii smalț-cement și se

Examinarea parodontală și parodontometria

30 August 2022 0 Comments 18 tags

Parodontita este caracterizată prin inflamația asociată biofilmului microbian, mediată de organism, care duce la pierderea atașării parodontale a dintelui. Biofilmul bacterian, placa dentară se localizează de-a lungul suprafeței rădăcinii și