Am auzit de-a lungul timpului persoane care spuneau că nu merg la stomatolog pentru că e scump. Ajung să își trateze doar urgențele și unii ajung să își piardă toți dinții până să realizeze importanța vizitelor la stomatolog precum și importanța sănătății orale.

Voi începe prin a vă spune că nimic nu se compară cu dinții naturali. Sănătatea dinților este la fel de importantă precum sănătatea pielii/părului/unghiilor, sănătatea stomacului, ficatului, inimii, etc. Sănătatea dinților trebuie să revină ca și importanță pe același podium cu toate organele corpului, iar din punct de vedere estetic dinții sunt la fel de importanți precum aspectul pielii, buzelor, ochilor, etc. Să nu uităm că zâmbetul este cartea noastră de vizită!

Cavitatea orală face parte din sistemul digestiv. Este poarta de intrare a alimentelor. În cavitatea bucală începe procesul de digestie al alimentelor. Dar dacă acesta este compromis, ce se întâmplă la nivel de stomac?

Să ne gândim logic. Alimentele care trebuiau mărunțite de către dinți si care trebuiau transformate într-un bol alimentar potrivit pentru digestia care se realizează în stomac, nu vor fi procesate corespunzător în cazul în care nu există dinți, astfel întregul proces de digestie este compromis. Rezultatul? Dureri de stomac, tranzit lent, lipsă de vitamine și minerale din cauza digestiei inadecvate. De aici probleme se pot înmulți. În cazul infecțiilor la nivelul dinților probleme pot fi mai grave. Corpul este un întreg, toate sunt interconectate. Infecția de la nivelul dinților nu este doar acolo, ea există în organismul nostru, corpul reacționează. Ce se întâmplă? Infecția poate afecta și alte părți ale corpului. Ce facem când ne dăm seama că din cauza neglijenței vizavi de sănătatea dinților ajungem să ne îmbolnăvim? Sunăm la cabinetul stomatologic și le spunem că avem o urgență. Uneori urgența nu se poate rezolva în prima ședință, dar prea puțină lume înțelege acest lucru, majoritatea doresc o rezolvare rapidă și ieftină. Din păcate nu există așa ceva. În momentul în care există durere puternică sau infecție la nivelul rădăcinii, tratamentul se întinde pe parcursul mai multor ședințe. Problema nu a apărut peste noapte, ci în timp îndelungat, astfel că nici rezolvarea problemei nu are o soluție imediată, ci pe un timp puțin mai îndelungat pentru a-i da timp organismului să își revină.

Revenind la întrebarea stomatologia e scumpă? Vin cu răspunsul. Stomatologia preventivă nu, stomatologia restaurativă a întregii cavități orale poate fi mai costisitoare, dar dacă e să comparăm cu investițiile pe care le face pentru casă, grădină, afacere, mofturi, etc nu este deloc costisitoare. Niciodată medicina nu ar trebui să fie costisitoare când vorbim despre sănătatea corpului nostru. Dacă noi nu suntem sănătoși, corpul nu mai are putere pentru a rezista provocărilor zilnice și avem toate șansele ca viața de zi cu zi să ne fie afectată în mod negativ.

Ne place să cumpărăm tot ce e mai bun și mai scump, însă nu pentru sănătatea noastră, de ce? Datorită sănătății corpului nostru avem putere în fiecare zi să facem tot ce ne propunem, atunci de ce nu investim cel mai mult în noi, în sănătate? De ce pentru unii serviciile medicale sunt scumpe, însă ultimul model de telefon nu este scump?

Concluzia este următoarea: prevenția este extrem de accesibilă – controlul periodic, igienizarea profesională, obturațiile. Dacă sărim peste asta vom ajunge la tratamente mai complexe -> costuri mai mari, iar dacă nici în situațiile mai complexe nu ajungem la stomatolog atunci costurile vor crește substanțial. Pe lângă tratamentele restaurative ale dinților va exisa și un tratament de recuperare pentru sistemul digestiv – majoritatea pacienților care nu se pot alimenta au probleme digestive -> arsuri gastrice, constipație, dureri la nivel abdominal, unii chiar dezvoltă ulcer la nivelul tubului digestiv.

Haideți să zâmbim sănătos!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

DR.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

De ce trebuie să știe medicul stomatolog ce boli ai?

Cred că majoritatea v-ați confruntat cu o discuție despre ce boli aveți, ce tratamente luați, dacă sunteți sau nu alergici sau dacă ați mai avut intervenții stomatologice. De ce e

Cum temporizăm anumite “urgențe” stomatologice

Din cauza pandemiei existente în această perioadă, căutăm să venim în ajutorul pacienților cu diferite sfaturi pentru a temporiza eventualele dureri, urgențe stomatologice. Din păcate doar temporizare, nu rezolvare sau

Știi să comunici corect cu medicul tău?

Comunicarea se învață și poate avea un rol foarte important în înțelegerea suferinței pacientului, în stabilirea corectă a diagnosticului și a tratamentului și, bineințeles, în vindecarea lui. Cum să comunici