În ultimele trei decenii o mulţime de studii constată şi susţin că pacienţii cu parodontită marginală (inflamația țesutului din jurul dintelui) şi multiple extracţii dentare ca urmare a bolii parodontale avansate, cronice, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a bolii cardiovasculare decât cei fără sau cu un nivel scăzut al infecţiei parodontale.

Mecanismul prin care se leagă boala parodontală de boala vasculară coronariană ar fi eliberarea bacteriilor din țesutul parodontal (din jurul dintelui) în fluxul sangvin (sânge) prin intermediul căruia aceste bacterii ajung la nivelul inimii, unde formează conglomerate (plăci aterosclerotice).

Îmbolnăvirea parodonțiului marginal are mai multe forme: gingivita – inflamarea gingiei care devine roșie, sângerândă și parodontita – distrugerea ligamentului de susținere a dintelui care duce la formarea de pungi parofontale cu pierderea dinților.

Interacțiunea dintre bacteriile care se află în placa bacteriană (tartru), procesele inflamatorii, lipopolizaharide si imunitatea scăzută a organismului este fundamentală în mecansimele care leagă boala parodontală de bolile cardiovasculare.

Diminuarea apariției bolilor de inimă într-un procent însemnat de cazuri, porneşte de la periuţa de dinţi şi utilizarea ei zilnică! O vizită la medicul stomatolog o dată la 6 luni și efectuarea unui detartraj și periaj profesional vă pot ține departe de problemele care pot apărea la inimă!

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

 

3 thoughts on “Detartrajul ne poate scăpa de anumite boli ale inimii?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

De ce e importantă igiena orală?

11 December 2015 0 Comments 7 tags

Igiena orală este foarte importantă, în condițiile în care prin curățarea dinților putem preveni și trata diverse boli ale gingiilor. În tot procesul de igienă orală, un rol important îl

Boala parodontală

paroAnaHofer
2 August 2022 0 Comments 14 tags

Bolile parodontale sunt în principal rezultatul infecțiilor bacteriene și a inflamației gingiilor și osului care înconjoară și susțin dinții.  În stadiul său incipient, numit gingivită, gingiile devin umflate, roșii și

Curățarea limbii

22 October 2020 0 Comments 16 tags

În carul igienei orale zilnice, raclajul limbii este un pas important spre o igienă orală corectă și completă! Igiena orală corectă cuprinde: periajul dentar corect efectuat, curățarea țesuturilor moi existente