În ultimele trei decenii o mulţime de studii constată şi susţin că pacienţii cu parodontită marginală (inflamația țesutului din jurul dintelui) şi multiple extracţii dentare ca urmare a bolii parodontale avansate, cronice, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a bolii cardiovasculare decât cei fără sau cu un nivel scăzut al infecţiei parodontale.

Mecanismul prin care se leagă boala parodontală de boala vasculară coronariană ar fi eliberarea bacteriilor din țesutul parodontal (din jurul dintelui) în fluxul sangvin (sânge) prin intermediul căruia aceste bacterii ajung la nivelul inimii, unde formează conglomerate (plăci aterosclerotice).

Îmbolnăvirea parodonțiului marginal are mai multe forme: gingivita – inflamarea gingiei care devine roșie, sângerândă și parodontita – distrugerea ligamentului de susținere a dintelui care duce la formarea de pungi parofontale cu pierderea dinților.

Interacțiunea dintre bacteriile care se află în placa bacteriană (tartru), procesele inflamatorii, lipopolizaharide si imunitatea scăzută a organismului este fundamentală în mecansimele care leagă boala parodontală de bolile cardiovasculare.

Diminuarea apariției bolilor de inimă într-un procent însemnat de cazuri, porneşte de la periuţa de dinţi şi utilizarea ei zilnică! O vizită la medicul stomatolog o dată la 6 luni și efectuarea unui detartraj și periaj profesional vă pot ține departe de problemele care pot apărea la inimă!

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

 

3 thoughts on “Detartrajul ne poate scăpa de anumite boli ale inimii?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

5 Modalități prin care îți poți îmbunătăți rutina de igienă orală

5 November 2022 0 Comments 13 tags

  În rândurile ce urmează, îți vom oferi cinci sfaturi și trucuri pentru a-ți îmbunătăți igienă orală, astfel încât să-ți poți păstra dinții sănătoși și cât mai curați.  1. Folosește

Aftă sau herpes? Află cauzele aftei bucale și învață cum să eviți apariția ei

25 June 2015 0 Comments 18 tags

Afta este o afecţiune a mucoasei orale, frecvent întâlnită. Afta bucală sau în termeni medicali stomatita aftoasă este o leziune ulceroasă localizată de cele mai multe ori la nivel bucal, este

Cum ne spălăm pe dinți când mergem în excursie?

3 October 2016 0 Comments 18 tags

Cred că majoritatea consideră o povară acest spălat pe dinți. De ce? Probabil pentru că nu ni s-a explicat de la bun început, de la vârste fragede, câte beneficii are