Comunicarea se învață și poate avea un rol foarte important în înțelegerea suferinței pacientului, în stabilirea corectă a diagnosticului și a tratamentului și, bineințeles, în vindecarea lui.

Cum să comunici cu medicul?

Pentru a folosi timpul de consultație eficient, trebuie să te pregătești pentru vizita la medic, să-ți stabilești cu claritate scopul și așteptările.

*Trece în revistă simptomele pe care le ai și gândește-te la cauza care le-ar fi putut declanșa (o schimbare în alimentație, un accident de munca, un eveniment stresant).


*Pregatește-ți istoricul medical (de ce boli ai suferit în trecut, ce medicamente ai luat, ce vaccinuri ai facut, dacă ai fost supus unei intervenții chirurgicale, dacă ai alergii la medicamente sau anumite alimente).


*Trebuie să ai o atitudine pro-activă, să te implici în discuțiile despre diagnostic, schema de tratament, perioada de recuperare, efectele medicamentelor.


*Concentrează-te pe informații esențiale pentru a te încadra în timpul alocat vizitei, dar și pentru a-i da medicului posibilitatea de a răspunde la cât mai multe întrebări.


*Dacă nu ințelegi un termen medical, este bine să intrebi medicul pentru a fi informat corect despre diagnostic.


*După vizita la medic, dacă medicamentul prescris duce la efecte adverse, trebuie să vorbești cu medicul despre acestea, chiar dacă nu te simiți confortabil.


*Dacă tratamentul pe care îl faci nu are efecte, adresează-te din nou medicului pentru a-ți prescrie un tratament alternativ.

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Ce facem când ne doare intens un dinte?

23 September 2015 0 Comments 15 tags

Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Odată ajunsă în dentină, stratul ce o separă de pulpă se diminuează progresiv. Dacă procesul nu este stopat

Alimentația pentru o dantură sănătoasă

6 September 2016 4 Comments 14 tags

Majoritatea adoptă o alimentație echilibrată pentru un corp armonios, însă o alimentație echilibrată și sănătoasă aduce beneficii și dinților. Cum? În primul rând trebuie să știți că toate aparatele și

Nu îți fie frică de dentist! Iată câteva sfaturi pentru a învinge această frică!

9 July 2015 0 Comments 10 tags

În primul rând vom spune că “nu ești singurul!” Sunt mulți oameni care împărtășesc anxietatea, frica sau fobia de a merge la dentist. Știm cu toții cât de rău este