Comunicarea se învață și poate avea un rol foarte important în înțelegerea suferinței pacientului, în stabilirea corectă a diagnosticului și a tratamentului și, bineințeles, în vindecarea lui.
Cum să comunici cu medicul?
Pentru a folosi timpul de consultație eficient, trebuie să te pregătești pentru vizita la medic, să-ți stabilești cu claritate scopul și așteptările.
*Trece în revistă simptomele pe care le ai și gândește-te la cauza care le-ar fi putut declanșa (o schimbare în alimentație, un accident de munca, un eveniment stresant).
*Pregatește-ți istoricul medical (de ce boli ai suferit în trecut, ce medicamente ai luat, ce vaccinuri ai facut, dacă ai fost supus unei intervenții chirurgicale, dacă ai alergii la medicamente sau anumite alimente).
*Trebuie să ai o atitudine pro-activă, să te implici în discuțiile despre diagnostic, schema de tratament, perioada de recuperare, efectele medicamentelor.
*Concentrează-te pe informații esențiale pentru a te încadra în timpul alocat vizitei, dar și pentru a-i da medicului posibilitatea de a răspunde la cât mai multe întrebări.
*Dacă nu ințelegi un termen medical, este bine să intrebi medicul pentru a fi informat corect despre diagnostic.
*După vizita la medic, dacă medicamentul prescris duce la efecte adverse, trebuie să vorbești cu medicul despre acestea, chiar dacă nu te simiți confortabil.
*Dacă tratamentul pe care îl faci nu are efecte, adresează-te din nou medicului pentru a-ți prescrie un tratament alternativ.
Dr. L