Profilaxia dinților și învelișului acestora începe încă din stadiul intrauterin, fiind și faza inițială de formare a mugurelui dentar și a țesuturilor înconjurătoare. 

În faza inițială de formare mama este responsabilă de buna dezvoltare a dinților. De aceea trebuie să se asigure o condiție de viață și igienă bună a femeii gravide, alimentația trebuie să fie echilibrată în ceea ce privește principiile alimentare, evitarea toxinelor (alcool, nicotină, cofeină) și control periodic a stării de sănătate.

În a doua fază, după naștere până la vârsta de 3 ani, evoluția aparatului masticator se caracterizează prin erupția dinților de lapte și formarea dinților permanenți. În această fază profilaxia se realizează prin recomandarea unei alimentații la sân a copilului, ceea ce asigură dezvoltarea normală a mandibulei și grupelor de mușchi masticatori. Se evită obiceiurile vicioase ca respirația bucală, deglutiția infantilă, tulburãrile de vorbire. Alimentația trebuie să fie echilibrată, igiena bucală și corporală foarte bună, inițierea de către mamă a unor proceduri de igienă dentară care vor fi însușite treptat de către copil: clătirea gurii după mese și chiar periajul dentar începând cu vârsta de 2-3 ani. Controlul dentar trebuie făcut de două ori pe an, încã de la această vârstă pentru e evita cariile și migrarea dinților.

În perioada a treia de evoluție a aparatului dento-maxilar, cuprinsă între 4-7 ani, se formeazã și erup o serie de dinți. În această perioadă trebuie instiuită, controlată și urmărită igiena dentară și trebuie realizat tratamentul precoce al leziunilor dentare.

Perioada a patra de evoluție este cuprinsă între 8 si 17 ani și se caracterizează prin formarea definitivă a dinților și învelișurilor acestora. Igiena bucală trebuie să fie perfectă, tratamentul leziunilor trebuie efectuat precoce, tratamentul ortodontic, dacă este nevoie și controlul sănătății gingiei ajută la prevenirea gingivitelor sau parodontitelor.

Perioada a cincea, 18-40-45 ani, urmărește menținrea unei igiene bucale corespunzătoare, echilbrarea ocluziei, corectarea factorilor daunatori, tratamentul edentații (spațiilor lipsă) prin lucrări protetice și o alimentație echilibrată.

Ultima fază 40-50-65 ani este o perioadă de involuție a aparatului dento-maxilar. În această perioadă se respectă cu strictețe igiena dentară, se îndepărtează factorii naturali de iritație sau a celor rezultați în urma unor tratamente necorespunzătoare.

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

One thought on “Evoluția aparatului oro-dentar începe încă din stadiu intrauterin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Alimentația pentru o dantură sănătoasă

6 September 2016 4 Comments 14 tags

Majoritatea adoptă o alimentație echilibrată pentru un corp armonios, însă o alimentație echilibrată și sănătoasă aduce beneficii și dinților. Cum? În primul rând trebuie să știți că toate aparatele și

De ce mă doare dintele când mănânc înghețată?

28 June 2015 0 Comments 16 tags

Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Odată ajunsă în dentină, stratul ce o separă de pulpă se diminuează progresiv. Dacă procesul nu este stopat

De ce trebuie să știe medicul stomatolog ce boli ai?

9 January 2016 0 Comments 16 tags

Cred că majoritatea v-ați confruntat cu o discuție despre ce boli aveți, ce tratamente luați, dacă sunteți sau nu alergici sau dacă ați mai avut intervenții stomatologice. De ce e