Traumatismele dinților temporari și permanenți la copii, precum și infecțiile dento-parodontale se consideră urgențe în terapia pedodontică. Atitudinea terapeutică este realizată în urma unui diagnostic corect, asociat cu o radiografie și cu o anamneză exactă, gradul de afectare a țesuturilor învecinate precum și posibilitatea recuperării dintelui în cauză.

Cauzele traumatismelor sunt multiple:

 1. Majoritatea traumatismelor au loc la vârsta de 1,5 ani și 2,5 ani, perioada primei copilării, când copiii învață să meargă și cad spre anterior lezând astfel dinții din față, incisivii centrali superiori fiind cei mai afectați.
 2. Accidente de mașină, accidente sportive, accidente la școală.
 3. Tulburări neurologice sau dizabilități
 4. Molestarea/Acte de violență.

Traumatismele dinților se clasifică în 6 clase de gravitate:

 • Clasa I – fracturi de smalț
 • Clasa II – fracturile coronare fără afectarea pulpară
 • Clasa III – fracturile coronare cu atingere pulpară
 • Clasa IV – fracturile radiculare orizontale
 • Clasa V – fracturi corono-radiculare (coroana si rădăcina dintelui)
 • Clasa VI – luxații, contuzii, subluxații, extruzii, intruzii.

Traumatismele dinților temporari apar de la vârsta de 1,5 ani până la 5 ani și sunt cauzate, în majoritatea situațiilor, de activitățile sociale ale copiilor: jocurile de la grădiniță, din parcurile de copii, căzăturile cu bicicleta, etc. După o traumă de acest gen, părintele trebuie să contacteze medicul dentist pentru a merge la o consultație de specialitate. Medicul dentist va pune diagnosticul în funcție de anamneză, examinarea clinică și paraclinică. 

Ce complicații pot apărea?

 • Necroza pulpară – unde tratamentul de canal este obligatoriu pentru păstrarea dintelui pe arcadă
 • Anchiloza dintelui – dintele se fixează în alveolă și îngreunează sau chiar stopează apariția dintelui permanent pe arcada -> necesitatea unei radiografii unidentare
 • Afectarea germenului permanent – mai ales în intruzii sau luxații totale poate fi afectat germenul dintelui permanent.

Consultul stomatologic este foarte important în urma unui traumatism al dinților! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Dinții copilului se mișcă sau gingiile îi sunt inflamate?

15 November 2015 0 Comments 14 tags

Parodontita juvenilă debutează în copilărie sau adolscență și are o progresie rapidă și distructivă, aceasta ducând la pierderea dinților încă de la începutul vieții adulte, iar uneori, chiar mai devreme.

Află de ce copilul tău are gingiile inflamate

16 July 2015 0 Comments 12 tags

Gingivita la copii poate să apară atât la fete cât și la băieți, în special în zonele unde se concentrează placa bacteriană și tartrul dentar. Aceasta de numește gingivită de

Mămici, mergeți cu copiii de mici la medicul dentist!

3 October 2015 0 Comments 20 tags

Chiar dacă ți se pare că e prea devreme, este bine să începi îngrijirea dinților copilului cât mai curând. Asta înseamnă chiar după apariția primului dinte de lapte, pentru a