Hemofilia este o tulburare de coagulare moștenită genetic care produce sângerări anormale. Hemofilia reprezintă lipsa factorului VIII de coagulare și este de trei feluri: hemofilia A – cea mai întâlnită, hemofilia B – Boala Christmas și hemofilia C – Von Willebrand.

Implicațiile dentare la pacientii hemofilici sunt multiple: manifestări hemoragice, hemoragii gingivale spontane, peteșii orale, hemoragii postextracționale, manifestări salivare, hiposialie, stomatite ulcero-necrotice.

Tratamentele stomatologice la pacienții cu probleme de coagulare a sângelui au fost studiate ani la rând pentru a găsi un tratament optim pentru aceștia de medicul hematolog. În unanimitate s-a ajuns la concluzia că pacienții cu astfel de probleme trebuie să urmeze un tratament substitutiv cu factor VIII perioperator pentru manoperele sângerânde, tratament condus de medicul hematolog.

Intervenţiile stomatologice de tipul extracţiilor dentare, de obicei se realizează în condiții de spitalizare, necesită o valoare a factorului VIII de 50%, valoare care este foarte dificil de determinat, dar mai ales de atins. De aceea, în practica curentă se utilizează ca marker terapeutic ATPP (timp parţial de tromboplastină activată). Valoarea acestui parametru este prelungită la pacientul hemofilic, dar se normalizează după administrarea de factor VIII din plasmă. Extracţia dentară se poate efectua atunci când valoarea APTT se normalizează, (27,5- 39 sec).

Postoperator se face controlul postextracţional la 24-48-72 ore, cu supravegherea atentă în intervalul 5-7 zile postextracţional și ablaţia firelor după 7-10 zile.

Tratamentele nesângerânde precum tratamentele odontale (obturații – plombe), tratamentele protetice (lucrări fixe sau mobile), tratamentele ortodontice se pot face fără suplimentarea factorului VIII. Tratamentele parodontale se vor face după eliminarea factorului inflamator, cele chirurgicale necesitând tratament substitutiv.

Igiena este extrem de importantă în cazul acestor pacienți! Controlul periodic, detartrajul și igienizrea profesională sunt extrem de importante pentru sănătatea gingiilor, dinților și mai ales pentru evitarea infecțiilor! Se recomandă periajul dentar cu perii moi sau medii și folosirea apelor de gură, în special cu gluconat de clorhexidină.

Consumul alimentelor acre sau foarte dulci trebuie limitat la mesele principale și maxim de 3 ori pe zi! Acestea produc eroziuni dentare și ulterior pot duce la alte complicații.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Tratamentul stomatologic la pacienții cu probleme cardiace

Aș vrea să exemplific conduita terapeutică în cazul pacienților cu probleme cardiace precum: cardiopatiile ischemice, aritmiile, insuficiența cardiacă, pacemaker și defribilator, valvulopatii. Manoperele la care se cere o atenție deosebită

Tratamentul stomatologic la pacienții cu diabet

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu probleme legate de glicemie, astfel că întâlnim din ce în ce mai multe persoane diabetice în practica noastră zilnică. Ce

Conduita terapeutică în intervențiile chirurgicale de mică amploare la pacienții cu hipertensiune arterială

CONDIŢII DE TRATAMENT ÎN CABINETUL DE MEDICINĂ DENTARĂ Pacienţilor cu afecţiuni generale* asociate patologiei medico-dentare li se va solicita acordul medicului specialist / familie unde pacientul se tratează pentru o