Vă întrebați de ce medicul dumneavoastră dentist vă tot trimite la radiografii? Vă îngrijorează radiațiile emise și acumularea lor în organism?

Radiografiile dentare reprezintă o imagine a dinților, oaselor și țesutului înconjurător, obținute prin expunere electromagnetică. Razele X au puterea de e penetra corpul și sunt absorbite în diferite grade. În funcție de densitatea țesutului, imaginea este redată astfel: oasele fiind mai dense sunt redate în alb, țesuturile moi cu nuanțe de gri și cavitățile (golurile) cu negru. Radiografia este ca o poză alb-negru a dinților și țesuturilor înconjurătoare.

Radiografiile dentare sunt necesare medicului dentist deoarece oferă detalii ce nu pot fii obținute altfel, detalii esențiale pentru stabilirea unui diagnostic complet și corect în vederea efectuării manoperelor medicale potrivite.
Multe afecțiuni ale dintelui și ale țesuturilor înconjurătoare nu pot fi văzute decât pe radiografie, cum sunt: cariile dentare ascunse, infecțiile de la nivelul rădăcinilor, fracturi dentare, resorbția oaselor maxilare datorate afectării parodontale,etc.
Cele mai recomandate radiografii dentare sunt : radiografia retroalveolară și cea panoramică (ortopantomograma). Mai pot fii cerute și alte tipuri de radiografii : bite-wing, ocluzale, teleradiografii, ale sinusurilor maxilare , ale articulațiilor temporo-mandibulare.

La ce nivel de radiații vă expuneți? Foarte mic. În fiecare zi suntem expuși la radiații de la televizor, telefon, microunde, etc. Nivelul de radiație de la o radiografie retroalevolară este extrem de mică. Radiațiile se măsoară în Sievert (Sv) sau Remi (mRemi) și ca să vă faceți o idee, o expunere la radiografia retroalevolară emite 1-2 mRemi, o radiografie panoramică în jur de 2-6 mRemi. În fiecare zi suntem expuși la radiații de 300 mRemi din mediul înconjurător și doza maximă admisă este de 2.000 mRemi pe an.

Dr. L

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

opg

One thought on “Radiografiile dentare repetate reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Ce facem când ne doare intens un dinte?

23 September 2015 0 Comments 15 tags

Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Odată ajunsă în dentină, stratul ce o separă de pulpă se diminuează progresiv. Dacă procesul nu este stopat

Nu îți fie frică de dentist! Iată câteva sfaturi pentru a învinge această frică!

9 July 2015 0 Comments 10 tags

În primul rând vom spune că “nu ești singurul!” Sunt mulți oameni care împărtășesc anxietatea, frica sau fobia de a merge la dentist. Știm cu toții cât de rău este

De ce trebuie să știe medicul stomatolog ce boli ai?

9 January 2016 0 Comments 16 tags

Cred că majoritatea v-ați confruntat cu o discuție despre ce boli aveți, ce tratamente luați, dacă sunteți sau nu alergici sau dacă ați mai avut intervenții stomatologice. De ce e