Vă întrebați de ce medicul dumneavoastră dentist vă tot trimite la radiografii? Vă îngrijorează radiațiile emise și acumularea lor în organism?

Radiografiile dentare reprezintă o imagine a dinților, oaselor și țesutului înconjurător, obținute prin expunere electromagnetică. Razele X au puterea de e penetra corpul și sunt absorbite în diferite grade. În funcție de densitatea țesutului, imaginea este redată astfel: oasele fiind mai dense sunt redate în alb, țesuturile moi cu nuanțe de gri și cavitățile (golurile) cu negru. Radiografia este ca o poză alb-negru a dinților și țesuturilor înconjurătoare.

Radiografiile dentare sunt necesare medicului dentist deoarece oferă detalii ce nu pot fii obținute altfel, detalii esențiale pentru stabilirea unui diagnostic complet și corect în vederea efectuării manoperelor medicale potrivite.
Multe afecțiuni ale dintelui și ale țesuturilor înconjurătoare nu pot fi văzute decât pe radiografie, cum sunt: cariile dentare ascunse, infecțiile de la nivelul rădăcinilor, fracturi dentare, resorbția oaselor maxilare datorate afectării parodontale,etc.
Cele mai recomandate radiografii dentare sunt : radiografia retroalveolară și cea panoramică (ortopantomograma). Mai pot fii cerute și alte tipuri de radiografii : bite-wing, ocluzale, teleradiografii, ale sinusurilor maxilare , ale articulațiilor temporo-mandibulare.

La ce nivel de radiații vă expuneți? Foarte mic. În fiecare zi suntem expuși la radiații de la televizor, telefon, microunde, etc. Nivelul de radiație de la o radiografie retroalevolară este extrem de mică. Radiațiile se măsoară în Sievert (Sv) sau Remi (mRemi) și ca să vă faceți o idee, o expunere la radiografia retroalevolară emite 1-2 mRemi, o radiografie panoramică în jur de 2-6 mRemi. În fiecare zi suntem expuși la radiații de 300 mRemi din mediul înconjurător și doza maximă admisă este de 2.000 mRemi pe an.

Dr. L

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

opg

One thought on “Radiografiile dentare repetate reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

De ce mă doare dintele când mănânc înghețată?

Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Odată ajunsă în dentină, stratul ce o separă de pulpă se diminuează progresiv. Dacă procesul nu este stopat

Evoluția aparatului oro-dentar începe încă din stadiu intrauterin

Profilaxia dinților și învelișului acestora începe încă din stadiul intrauterin, fiind și faza inițială de formare a mugurelui dentar și a țesuturilor înconjurătoare.  În faza inițială de formare mama este

De ce ignorăm dinții atât de mult?

Din păcate observ pe zi ce trece o lipsă de informații cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat igiena dentară corectă și importanța unei dentiții sănătoase! De ce ignorăm