Bolile parodontale sunt în principal rezultatul infecțiilor bacteriene și a inflamației gingiilor și osului care înconjoară și susțin dinții. 

În stadiul său incipient, numit gingivită, gingiile devin umflate, roșii și sângerează. În forma sa mai gravă, numită parodontită, gingiile se pot îndepărta de la nivelul dintelui, semn că osul se pierde, iar dinții pot prezenta mobilitate, urmate de migrări dentare și pierderea acestora.

doctorlaura

Terapia inițială sau controlul infecției este, după cum îi sugerează numele, prima etapă de tratament a parodontitei.

De cele mai multe ori, ea include:

a) controlul personal al plăcii dentare

b) controlul profesional al plăcii sub-gingivale [detartrajul subgingival /planare radiculară (terapia nonchirurgicală) +detartraj supra-gingival+periaj profesional]

c) managementul factorilor de risc locali și generali.

Terapia parodontală non-chirurgicală (detartrajul subgingival /planare radiculară SAU instrumentarea subgingivală) se referă la ansamblul manoperelor profesionale de eliminare a microorganismelor conținute în biofilmul patogen subgingival prin eliminarea depozitelor dure (tartru) și moi (biofilm) de pe suprafețele dentare.

Detartrajul (scaling) elimină placă, tartru, iar planarea radiculară elimină cementul sau dentina superficială infiltrată de tartru sau toxine (American Academy of Periodontology. Glossary of periodontal terms. Chicago: The American Academy of Periodontology 2001).

Controlul plăcii supra-gingivale se realizează atât prin manopere profesionale, cât și personale.

Nivele mari de placă supragingivală se asociază cu o capacitate de vindecare redusă, ceea ce duce la înrăutățirea statusului parodontal și exclud obținerea rezultatelor pozitive. Astfel, realizarea unei igiene personale corecte este esențială și obligatorie pentru succesul terapiei parodontitei.

Pentru a evita aceste situații este necesar sa menținem o igiena orală riguroasă și să apelăm din timp la medicul stomatolog!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr.L

One thought on “Boala parodontală”

  1. Felicitari pentru acest articol bine documentat si cu informatii utile despre bolile parodontale. Este important sa constientizam ca igiena orala corecta si controlul infectiilor bacteriene sunt cheia pentru a preveni si trata aceste afectiuni. Este incurajator sa stim ca exista metode eficiente de terapie nonchirurgicala pentru a combate gingivita si parodontita. Sa ne amintim cu totii sa ne pastram zambetul sanatos prin vizite regulate la medicul stomatolog si o igiena orala riguroasa! Multumesc pentru articolul dumneavoastra informativ, dr. Laura!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Detartrajul ne poate scăpa de anumite boli ale inimii?

12 September 2016 3 Comments 9 tags

În ultimele trei decenii o mulţime de studii constată şi susţin că pacienţii cu parodontită marginală (inflamația țesutului din jurul dintelui) şi multiple extracţii dentare ca urmare a bolii parodontale

Terapia de menținere în parodontite

25 October 2023 0 Comments 16 tags

               Terapia suport constă într-o combinație de intervenții terapeutice și de menținere, care se repetă la anumite intervale de timp. În cadrul ședinței de menținere se vor realiza: evaluarea și

Află de ce copilul tău are gingiile inflamate

16 July 2015 0 Comments 12 tags

Gingivita la copii poate să apară atât la fete cât și la băieți, în special în zonele unde se concentrează placa bacteriană și tartrul dentar. Aceasta de numește gingivită de