Bolile parodontale sunt în principal rezultatul infecțiilor bacteriene și a inflamației gingiilor și osului care înconjoară și susțin dinții. 

În stadiul său incipient, numit gingivită, gingiile devin umflate, roșii și sângerează. În forma sa mai gravă, numită parodontită, gingiile se pot îndepărta de la nivelul dintelui, semn că osul se pierde, iar dinții pot prezenta mobilitate, urmate de migrări dentare și pierderea acestora.

doctorlaura

Terapia inițială sau controlul infecției este, după cum îi sugerează numele, prima etapă de tratament a parodontitei.

De cele mai multe ori, ea include:

a) controlul personal al plăcii dentare

b) controlul profesional al plăcii sub-gingivale [detartrajul subgingival /planare radiculară (terapia nonchirurgicală) +detartraj supra-gingival+periaj profesional]

c) managementul factorilor de risc locali și generali.

Terapia parodontală non-chirurgicală (detartrajul subgingival /planare radiculară SAU instrumentarea subgingivală) se referă la ansamblul manoperelor profesionale de eliminare a microorganismelor conținute în biofilmul patogen subgingival prin eliminarea depozitelor dure (tartru) și moi (biofilm) de pe suprafețele dentare.

Detartrajul (scaling) elimină placă, tartru, iar planarea radiculară elimină cementul sau dentina superficială infiltrată de tartru sau toxine (American Academy of Periodontology. Glossary of periodontal terms. Chicago: The American Academy of Periodontology 2001).

Controlul plăcii supra-gingivale se realizează atât prin manopere profesionale, cât și personale.

Nivele mari de placă supragingivală se asociază cu o capacitate de vindecare redusă, ceea ce duce la înrăutățirea statusului parodontal și exclud obținerea rezultatelor pozitive. Astfel, realizarea unei igiene personale corecte este esențială și obligatorie pentru succesul terapiei parodontitei.

Pentru a evita aceste situații este necesar sa menținem o igiena orală riguroasă și să apelăm din timp la medicul stomatolog!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *