Coroanele și majoritatea punților dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le puteți scoate și curăța zilnic, coroanele și punțile sunt cimentate de dinții naturali sau artificiali existenți și pot fi scoase doar de către medicul dentist.
La ce folosesc coroanele dentare?
Coroana dentară folosește la învelirea completă a unui dinte deteriorat. Pe lângă susținerea dintelui, coroana are și rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentară se poate atașa și la un implant dentar, dându-i forma și structura funcțională a unui dinte natural. Culoarea coroanelor este aleasă pentru a se potrivi culorii dinților naturali. Coroanele se pot confecționa din: ceramică, zirconia, rășini acrilice, aliaje nobile sau nenobile. Aliajele metalice și din aur sunt în general mai rezistente la fractură decât ceramica și se recomandau pentru dinții posteriori, însă acum se folosesc din ce in ce mai rar din cauza esteticii. Datorită rezistenței și aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din ceramică ce acoperă un suport metalic (metalo-ceramice) sau full zirconia.
Medicul dentist poate efectua o lucrare coronară pentru:
– Acoperirea unei obturații, atunci când există pierderi mari de substanță dentară, în cazul în care nu se poate realiza o incrustație
– Protejarea dintelui de fracturi
– Reconstituirea unui dinte fracturat
– Ancorarea unei punți
– Acoperirea unui implant
– Acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de poziție
– Acoperirea unui dinte după tratamentul de canal radicular
La ce folosesc punțile dentare?
Puntea dentară tratează edentația (lipsa unuia sau a mai multor dinți). Breșele edentate, formate prin căderea dinților, creează o tendință de rotație sau de migrare a dinților rămași spre spațiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinților poate evolua către afecțiuni gingivale și disfuncția articulației temporo-mandibulare (ATM).
Punțile dentare sunt în general folosite pentru suplinirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Acestea acoperă breșa edentată creată de pierderea dinților. Punțile se cimentează pe dinții naturali sau pe implanturi. Acești dinți de susținere se numesc bonturi și servesc la ancorarea punții. Un dinte artificial, numit stâlp, se atașează la coroanele care acoperă bonturile. Ca și coroanele, punțile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeți materialul, în funcție de locul edentației, de funcția dinților înlocuiți, de aspectul estetic și de costurile implicate. Culoarea punților din compozit sau ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinților naturali.
Cum se lucrează coroanele și punțile dentare?
Înainte de confecționarea unei coroane sau punți, se va șlefui dintele/dinții pentru ca lucrarea protetică să se potrivească. După șlefuire, medicul dentist va lua amprenta dinților. Dacă se utilizează ceramica, dentistul va alege nuanța potrivită a coroanei sau a punții în funcție de culoarea dinților naturali.
Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confecționează la un laborator dentar, din materialul specificat de medicul dentist. Până ce va fi gata coroana sau puntea definitivă, dentistul vă va monta una temporară, pentru a acoperi dintele deja pregătit. După aceea, coroana/puntea temporară va fi înlocuită cu cea definitivă, care se cimentează pe dintele sau dinții pregătiți.
Cât timp rezistă coroanele și punțile dentare?
Teoretic, pot tine o viață, însă uneori se desprind și cad. Pentru ca punțile și coroanele dentare să țină cât mai mult, este important să întrețineți o bună igienă orală. Puntea dentară se poate slăbi dacă dintele sau osul care o susține sunt deteriorate de boli dentare. Mențineți sănătatea gingiilor și a danturii prin periajul cu pasta de dinți fluorurată de două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare. Mergeți la medicul dentist pentru controale dentare de rutină și periaj profesional.
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!
Dr. L
One thought on “Dentistul ți-a spus că ai nevoie de o coroană și nu înțelegi ce e aceea? Află acum.”