Ceramica dentară este printre cele mai bune alegeri pe care le poate face un pacient în cazul unei lucrări dentare, fie că este vorba de o restaurare redusă fie de o punte dentară sau proteză mobilizabilă extinsă.

Calitățile ceramicii sunt net superioare, are o estetică deosebită cât și o rezistență excelentă la masticație.
Ceramica acoperă dintele pe toate fețele, inclusiv cea ocluzală (cea pe care se efectuează masticația ).
Celelalte materiale fizionomice, având o rezistență scăzută, nu se pot plasa în aceste zone, deoarece se riscă fracturarea sau tocirea lor.

Coroana ceramică pe suport metalic se poate folosi atât pentru restaurări reduse ( de 1 sau 2 dinți ) cât și pentru punți întinse inclusiv puntea totală. Rezistența și estetica unor asemenea punți este foarte bună, dar nu atinge nivelul lucrărilor realizate pe schelete de zirconiu.Coroana este compusă din stratul scheletic din metal pe care vine stratul de ceramică. Grosimea stratului ceramic este 1,5-2 mm în funcție de zonele dintelui. Are o rezistență foarte bună la forțele masticatorii și o estetica deosebită.

Zirconiul este cel mai recent material apărut care a revoluționat stomatologia. Este un un material ceramic de culoare albă care se prezintă sub formă de blocuri de diverse forme și mărimi. În stomatologie nu se folosește zirconiul pur, ci o combinație chimică a acestuia numita oxid de zirconiu.

Proprietățile zirconiului:

  • Este extrem de rezistent și de dur. Este practic cel mai rezistent material folosit în stomatologie până la aceasta ora;
  •  Are o estetică deosebită, deoarece lucrarea dentară nu va mai avea în componență nici un fel de metal;
  •  În cazul folosirii pentru confecționarea scheletului de susținere al lucrărilor ceramice, va dezvolta legături chimice puternice cu stratul ceramic de deasupra deoarece este la rândul lui “o ceramică”;
  • Este extrem de biotolerabil, nu are efect alergic și, nefiind metal, nu corodează;
  • Sunt executate cu sisteme computerizate deci lucrările pe bază de zirconiu sunt de o precizie desăvârșită;
  • Din păcate, este incă extrem de scump. Atât materialul în sine cât și aparaturile necesare prelucrării lui conduc la obținerea unui cost final ridicat.


Ceramica este un material foarte bun și rezistent. Cu toate acestea, este doar o încercare de a înlocui cât mai bine dintele natural. Niciodată o lucrare dentară nu se va putea compara, ca estetică și rezistență, cu dinții naturali.


 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

Coroană ceramică pe suport metalic                                          Coroană ceramică pe suport zirconiu            674cdaddb72aaa28a408739e841f8d42Punte-metalo-ceramica-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *