Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Odată ajunsă în dentină, stratul ce o separă de pulpă se diminuează progresiv. Dacă procesul nu este stopat la timp prin curățarea, dezinfecția și obturația cavității carioase, microorganismele înaintează până ajung la nivelul camerei pulpare provocând inflamația nervului.
Pulpita dentară înseamnă o pulpă inflamată. Pulpa dintelui mai e cunoscută sub forma de “nervul dintelui” care asigură vitalitatea, inervația și vascularizația dintelui. Este localizată central, în așa numita cameră pulpară și conține vase de sânge și nervi.
În momentul în care microorganismele ajung la acest nivel se declanșează o reacție inflamatorie, crește presiunea de la acest nivel și apare durerea. Această durere poate să fie continuă și intensă sau poate fi o durere declanșată de alimentele dulci, reci sau fierbinți.
De multe ori această durere nu poate să fie localizată cu exactitate și de aici vine dificultatea atât a pacientului cât și a medicului de a depista dintele problemă. La un consult amănunțit, se va depista dintele și se va trata!
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos
Dr. L