Plomba metalică este de fapt obturația de amalgam. Amalgamul dentar este un material metalic, folosit în stomatologie de peste 150 de ani, pentru tratarea cariilor. A fost atât de popular, având mai ales avantajul costului scăzut, încât aproape că fiecare dintre noi are sau a avut măcar o obturație dentară din amalgam.
Amalgamul dentar este un material pentru obturații de durată, nefizionomic, plastic în momentul introducerii în cavitate, neaderent și care devine rigid după priză.
El este rezultatul amestecului dintre mercur (Hg) și o pulbere (aliaj) care conține unul sau mai multe metale.
Dezavantajele obturației de amalgam sunt multiple, de aceea în ziua de azi majoritatea cabinetelor folosesc ca și material de obturație dentară compozitul.
Amalgamul este singurul material ce poate fi utilizat în mediu umed. Rata uzurii amalgamului este aproximativ egală cu cea a smalțului dentar. Are proprietatea de a se infiltra în tubii dentinari și, din acest motiv, poate fi dificil de îndepărtat în momentul în care doriți să schimbați obturațiile mai vechi. Obturația de amalgam infiltrează țesuturile dure și le modifică coloristic, în gri. Amalgamul este instabil și poate coroda masiv, provocând fracturarea marginilor obturației.

Spre deosebire de obturațiile fizionomice, cele din amalgam nu pot fi reparate. Amalgamul se dilată și contractă la căldură, frig și mușcătură, ceea ce face ca obturația să fie vulnerabilă la fracturi.

Dr. L

10446716_416485565181574_8212356578219349048_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *