Întrebarea pe care fiecare pacient o pune este: “Cât poate fi de dăunător dacă nu mă spăl astă seara pe dinți?” Și apoi mâine seară, poimâine seară și tot așa..

Răspunsul meu este: Dăunător! Probabil știți deja recomandarea tuturor medicilor dentiști de a te spăla minim de două ori pe zi, cu o periuță moale și folosirea aței dentare sau hidropulsorului pentru a îndepărta toate bacteriile interdentare.

Aceste recomandări nu sunt pentru a avea o respirație proaspătă. Periajul dentar este cel mai simplu mod de a te proteja de apariția cariilor și a problemelor gingivale. O dată omis un periaj dentar, de cele mai multe ori cel de seară, s-a realizat primul pas în dezvoltarea mediului propice al înmulțirii bacteriilor. Ți-a fost lene să te speli pe dinți aseară? Felicitări! Deja bacteriile s-au instalat pe suprafața dinților. Ce urmează? Formarea plăcii bacteriene, a tartrului, a cariilor și a problemelor gingivale. Toate problemele nu apar brusc după omiterea unui periaj. Placa nu se observă cu ochiul liber și putem avea impresia că avem dinții curați și ei de fapt să fie plini de bacterii care apoi încep formarea cariilor. Acesta e începutul!

Încercați în timpul zilei să vă plimbați limba pe suprafața dinților. Simțiți acel strat lipicios și moale? Aceea este placa bacteriană care se formează în timpul zilei la fiecare dintre noi. Dacă renunțăm la periajul de seară, această placă se consolidează pe timpul nopții, adună bacteriile din cavitatea bucală și se formează tartrul dentar. Acel strat gălbui-maroniu de pe suprafața dinților. În timp acel strat crește, adună bacterii și microbi și provoacă carii multiple, afecțiuni gingivale și sângerări la periaj.

Periajul dentar distruge acea placă bacteriană formată pe timpul zilei. Dacă tartrul este deja format, el se va putea îndepărta doar la medicul dentist deoarece periajul dentar nu îl mai îndepărtează – acțiunea de îndepărtare a tartrului se numește detartraj! Află aici mai multe

Periajul dentar trebuie efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 2 minute, cu o periuță moale, pastă cu conținut de fluor și în final se folosește ața dentară sau hidropulsorul! Periați toți dinții, nu doar cei din față!!!!

Nu trișați: Guma, apa de gură sau bomboanele mentolate nu înlocuiesc periajul dentar!

10531405_315908365239295_5952623532297525807_o

Periajul dentar și folosirea metodelor auxiliare [ața dentară, apa de gură, hidropulsorul] este efectiv singura metodă de prevenire al tartrului și cariilor dentare!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

2 thoughts on “De ce a te culca fără să te speli pe dinți e dezgustător și nociv?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Curățarea limbii

22 October 2020 0 Comments 16 tags

În carul igienei orale zilnice, raclajul limbii este un pas important spre o igienă orală corectă și completă! Igiena orală corectă cuprinde: periajul dentar corect efectuat, curățarea țesuturilor moi existente

Sensibilitatea dentinară este o problemă importantă de sănătate

12 June 2015 0 Comments 30 tags

Ce este sensibilitatea dentinară? Cu sensibilitatea dentinară se confruntă destul de mulți pacienți. Sensibilitatea este un disconfort la unul sau mai mulți dinți, de cele mai multe ori se declanșează

Cum ne spălăm pe dinți când mergem în excursie?

3 October 2016 0 Comments 18 tags

Cred că majoritatea consideră o povară acest spălat pe dinți. De ce? Probabil pentru că nu ni s-a explicat de la bun început, de la vârste fragede, câte beneficii are