Întrebarea pe care fiecare pacient o pune este: “Cât poate fi de dăunător dacă nu mă spăl astă seara pe dinți?” Și apoi mâine seară, poimâine seară și tot așa..

Răspunsul meu este: Dăunător! Probabil știți deja recomandarea tuturor medicilor dentiști de a te spăla minim de două ori pe zi, cu o periuță moale și folosirea aței dentare sau hidropulsorului pentru a îndepărta toate bacteriile interdentare.

Aceste recomandări nu sunt pentru a avea o respirație proaspătă. Periajul dentar este cel mai simplu mod de a te proteja de apariția cariilor și a problemelor gingivale. O dată omis un periaj dentar, de cele mai multe ori cel de seară, s-a realizat primul pas în dezvoltarea mediului propice al înmulțirii bacteriilor. Ți-a fost lene să te speli pe dinți aseară? Felicitări! Deja bacteriile s-au instalat pe suprafața dinților. Ce urmează? Formarea plăcii bacteriene, a tartrului, a cariilor și a problemelor gingivale. Toate problemele nu apar brusc după omiterea unui periaj. Placa nu se observă cu ochiul liber și putem avea impresia că avem dinții curați și ei de fapt să fie plini de bacterii care apoi încep formarea cariilor. Acesta e începutul!

Încercați în timpul zilei să vă plimbați limba pe suprafața dinților. Simțiți acel strat lipicios și moale? Aceea este placa bacteriană care se formează în timpul zilei la fiecare dintre noi. Dacă renunțăm la periajul de seară, această placă se consolidează pe timpul nopții, adună bacteriile din cavitatea bucală și se formează tartrul dentar. Acel strat gălbui-maroniu de pe suprafața dinților. În timp acel strat crește, adună bacterii și microbi și provoacă carii multiple, afecțiuni gingivale și sângerări la periaj.

Periajul dentar distruge acea placă bacteriană formată pe timpul zilei. Dacă tartrul este deja format, el se va putea îndepărta doar la medicul dentist deoarece periajul dentar nu îl mai îndepărtează – acțiunea de îndepărtare a tartrului se numește detartraj! Află aici mai multe

Periajul dentar trebuie efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 2 minute, cu o periuță moale, pastă cu conținut de fluor și în final se folosește ața dentară sau hidropulsorul! Periați toți dinții, nu doar cei din față!!!!

Nu trișați: Guma, apa de gură sau bomboanele mentolate nu înlocuiesc periajul dentar!

10531405_315908365239295_5952623532297525807_o

Periajul dentar și folosirea metodelor auxiliare [ața dentară, apa de gură, hidropulsorul] este efectiv singura metodă de prevenire al tartrului și cariilor dentare!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

2 thoughts on “De ce a te culca fără să te speli pe dinți e dezgustător și nociv?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

De ce ignorăm dinții atât de mult?

27 May 2015 0 Comments 39 tags

Din păcate observ pe zi ce trece o lipsă de informații cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat igiena dentară corectă și importanța unei dentiții sănătoase! De ce ignorăm

Controlul consumului de zahăr și al obiceiurilor alimentare

22 October 2015 0 Comments 8 tags

Studiile au demonstrat că zahărul constituie cel mai important factor în dezvoltarea cariilor. În țările cu consum al zahărului mai mic de 18 kg/persoană/an, experiența carioasă este scăzută. Consumul restricționat

Este importantă igiena dentară?

21 May 2015 0 Comments 32 tags

Igiena dentară corectă are ca și rezultat dinți sănătoși, frumoși și o respirație proaspătă. Zâmbetul face parte din caracterul nostru și prima impresie trebuie să fie cea a unui om