Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala (America Centrală), clasificat cu floarea din familia Lauracee împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestible, iar Avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă GUACAMOLE.
Ce beneficii aduce organismului?
- Jumătate de fruct ne asigură 36% din doza zilnică recomandată de acid folic, 32% de vit C, 31% de vitamină K și 24% de vitamină E
- Conține fibre alimentare, acizi grasi polinesaturați
- Avocado are în compoziţie 18 aminoacizi care participă la formarea proteinelor complexe, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.
- Ne protejează vederea, pielea, scade colesterolul rău și previne apariția sindromului metabolic
- Stopează apariția celulelor precanceroase din cancerul oral
Atenție celor care se știu cu alergie la latex, avocado poate da reacții alergice.
Recomandat cu 3 luni înainte de procesul de fecundare tocmai datorită conținutul bogat în acid folic, însă pe timp de sarcină e recomandat un consum mai moderat!
Fructele de avocado pot fi consumate crude, în salate sau individual, aşezonate cu diverse ierburi aromatice şi condimente sau pot deveni ingrediente pentru deserturi, în diferite reţete de prăjituri sau shake-uri proteice.
Dr. L