Ne trage curentul, ne doare măseaua…

Cred că fiecare dintre noi a auzit de durerea de măsea provocată de trasul curentului și bineînțeles de cunoscutele leacuri băbești care vin în înlăturarea durerii insuportabile!

Îmi pare rău să dezamăgesc zicala din popor: “m-a tras curentul și mă doare măseaua”! De ce spun asta? Pentru că NU E ADEVĂRAT! O măsea sau un dinte nu se umflă din senin doar pentru că cineva a stat între două geamuri deschise. La o nevralgie se mai explică, însa ce e de înțeles la acest “tras de curent” este faptul că acesta este doar un factor favorizant, nu reprezintă cauza! Dacă nu este tratată cauza, durerea va reapărea și probabil o să vă întrebați de ce, pentru că nu ați stat în curent 😉

Un dinte nu doare dacă nu are probleme, asta e just! Aerul rece antrenează doar microbii EXISTENȚI și astfel favorizează apariția durerii, abcesului, sinuzitei, anexitei, etc. Eu personal nu folosesc aerul condiționat din mașină pentru că acesta antrenează toți microbii și toate particulele de praf (existente de-a lungul instalației) în aerul pe care îl inspir, așa că prefer geamurile mașinii să fie coborâte și astfel aerul este mereu reîmprospătat. Vă asigur că niciodată nu “m-a tras curentul” și nu am avut dureri de dinți. Asta pentru că mereu am avut grijă de dantura mea!

Prin asta detronez și leacurile băbești! NU vă bateți joc de corpul vostru și nu încercați să “vă scoateți aerul cu o țigară aprinsă înfiptă în ureche” sau să vă amorțiți măseaua cu pălincă, vodka, whiskey sau spirt pentru că vă expuneți la alte riscuri! Nici usturoiul nu își face treaba mai bine și dacă insistați cu antiinflamatoarele și antinevralgicele luate în exces poate vă alegeți și cu o gastrită.

Știți ce e de făcut? O programare la dentist pentru a vă salva dintele cât mai puteți! 

Sfatul meu este să vă mențineți sănătatea dinților prin igiena orală zilnică, corectă, adică periajul dentar corect, folosirea apei de gură, a aței dentare sau a hidropulsorului și controlul periodic la medicul dentist, adică o dată la 6 luni!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L