Fațetele dentare

Fațetele dentare au avut o intrare în forță în lumea stomatologiei moderne. Cei mai mulți pacienți care au apelat la aceste lucrări protetice sunt persoane publice sau persoane care au dorit să își ascundă defectele dinților frontali. Primele fațete s-au pus în California, la începutul anilor 80′.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare se aplică pe suprafața curată și gravată a smalțului. Acestea au rolul de a masca eventualele colorații neplăcute, defecte ale smalțului, pierderi de substanță, forme atipicie sau de ce nu să închidă o diastemă de dimensiuni reduse. Fațetele sunt de două feluri: directe, realizate în cabinetul stomatologic din compozit (destinat special acestei manopere) sau indirecte, realizate în cabinetul de tehnică dentară după o prealabilă preparare și amprentare.

Avantajele fațetelor sunt minima preparare și timpul redus până la obținerea rezultatului dorit. Fațetele realizate direct în cabinet au avantajul de a păstra mai mult din suprafața smalțului deoarece prepararea dintelui este minimă, însă fațetele realizate în laboratorul de tehnică dentară sunt mai stabile cromatic și mult mai fizionomice. Diferența de preț între cele două este însă resimțită de către pacient.

Chiar dacă dumneavoastră considerați că acestea vi se potrivesc, stomatologul este singurul în măsură să decidă dacă sunteți sau nu un candidat bun pentru aplicarea fațetelordeoarece este posibil ca defectele să fie mai mult sau mai puțin severe decât apreciați și, în funcție de fiecare caz în parte, să aveți nevoie de alte tipuri de tratamente (aparate ortodontice, coroane de înveliș, albire dentară, tratamentul cariei, etc)

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

652x450_098308-zambet-fatete