Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase – printre cele mai dăunătoare pentru dinți

Alimentația ne influențează nu numai silueta ci și sănătatea dinților. Unele dintre plăcerile culinare pot fi adevărate bombe pentru dinți, provocând eroziunea acestora, apariția cariilor sau o sensibilitate crescută. Pe lângă dulciuri și gustări, sucurile naturale și citricele se numără printre alimentele de care trebuie să avem grijă: în ce cantități și cum le consumăm pentru a ne proteja dantura.

Sunt multe alimente și băuturi existente în dieta noastră zilnică care ne afectează smalțul dentar. Dintre acestea aș putea enumera sucurile carbogazoase, vinul, dulciurile, fructele și sucul de fructe, în special limonada. Acestea pot fi un factor cauzal major al cariei dentare.

Consumul excesiv al acestor alimente provoacă eroziunea smalțului care duce la apariția cariilor, la îngălbenirea dinților, la schimbarea formei lor și la subțierea stratului de smalț, adică la sensibilitatea dentinară crescută. Ce facem pentru evitarea acestor neplăceri?

  • Evităm să le consumăm în fiecare zi sau măcar să fie consumate de maxim 4 ori pe zi.
  • Trebuie evitat un contact direct și prelungit cu smalțul dentar, de exemplu limonada se va bea cu paiul și nu direct.
  • Igiena dentară corect efectuată în fiecare zi.
  • Este foarte important să nu ne spălăm pe dinți imediat după consumarea acestor alimente ci doar după 30 de minute, pentru că în această perioadă smalțul dentar este cel mai sensibil la carii și la uzură.

 

Dr. L

E2MZMUGL0B1D