Caria dentară este o afecțiune dentară.
Caria dentară este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale dinților temporari și permanenți, fiind cauzată de alimentația necorespunzătoare și de igiena orală precară. Acești factori permit microorganismelor care populează în mod normal cavitatea orală să distrugă substanța dură dentară. Netratată, caria poate avansa în profunzime ducând la afectarea vitalității dentare.
Pentru a înțelege pe deplin evoluția cariei dentare vă descriu puțin dintele cu straturile sale:
Smalțul dentar este învelișul protector al dintelui și cea mai dură componentă a sa. Smalțul nu are nervi sau vase de sânge, nefiind sensibil la durere. Dedesubt se află dentina, cea mai mare parte a dintelui și care este sensibilă la durere. Dentina acoperă pulpa dintelui, un țesut moale ce conține vase de sânge și nervi, fiind situată în mijlocul dintelui.
După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul. Caria dentară apare în momentul în care smalțul și dentina se distrug sub acțiunea atacului acid și se produce o cavitate. Odată ce a trecut de smalț, caria înaintează mai rapid prin dentină și ajunge la pulpă, producând inflamația și infecția.
Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare!
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos
Dr. L