Încă din China veche s-a constatat o legătură între dinți și organele interne ale organismului nostru. Acestea pot fi dovedite prin metode analitice moderne. Din păcate medicina școlastică nu ține cont de acestea.

Atât în medicină cât și în stomatologie se pune accent pe tratamentul sistemic, tratamentul simptomelor și nu în găsirea și tratarea cauzei. Se știe că sănătatea organismului se oglindește în păr, unghii, ochi și ten. Această sănătate este mult mai evidentă la nivelul dinților și a mucoasei orale. Medicul stomatolog poate să își facă o idee asupra sănătății pacientului doar după un simplu control de rutină.

Luând dinții pe grupe dentare, incisivii au legătură cu rinichii și vezica urinară, caninii cu ficatul, vezica biliara (bila, fierea sau colecist) și ochii, premolarii cu intestinul gros, plămâni și sinusurile maxilare, molarii cu stomacul și intestinul subțire și molarii de minte cu inima și energia din corp. Toate grupele de dinți au legături strânse cu coloana vertebrală, oasele și încheieturile fine. De accea în osteoporoză apare mobilitatea și căderea dinților.

Mucoasa orală și gingia sunt și ele un indice ale unor eventuale probleme interne. De exemplu gingivita, adică gingiile roșii, umflate și sângerânde ne avertizează la eventualele probleme cardiace sau un posibil diabet.  Cariile multiple apar pe bază de stres, anxietate și depresie deoarece corpul produce mult cortizon, iar acesta afectează corpul în totalitate. Smalțul deteriorat este cauza unei alimentații dezechilibrate, iar eroziunile și cariile de colet sunt cauza acidului din stomac.

Așadar bolile dinților pot atrage dupa ele boli ale organelor sau invers, bolile dinților pot fi influențate de organele corespunzătoare. Pentru a evita toate acestea este foarte importanată dieta echilibrată și controlul stomatologic o dată la 6 luni.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

drz-teethchart2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Ceapa și beneficiile ei

Ceapa este bogată în compuși ai sulfului cu puternice caracteristici antibacteriene, care ucid bacteriile ce dăunează dinților și gingiilor Printre beneficiile pentru sănătate ale cepei se numără tratarea răcelilor, a

Există fructe care albesc dinții natural!

Vă dau o veste bună: căpșunile albesc dinții! În 2010 s-au făcut mai multe studii și s-a demonstrat că metoda cea mai bună și sănătoasă pentru albirea dinților este consumul

Semințele de susan și efectul lor asupra dinților

Susanul este o plantă originară din India ale cărei semințe sunt folosite ca atare, transformate în făină, în unt sau în ulei. Semințele de susan sunt tonice și regenerante pentru oase