Ce este sinuzita maxilară?
Probabil că mulți dintre voi știți sau ați auzit despre sinusurile maxilare și infecțiile care pot apărea la acest nivel. Sinuzita maxilară reprezintă inflamarea sinusului. Aceasta poate avea origine dentară cauzată de infecții peri-apicale ale dinților, boala parodontală sau perforații a bazei și mucoasei în momentul extracției, forțarea rădăcinilor sau a unor obiecte strâine în timpul intervenției chirurgicale și origine non-dentară cauzată de alergii, iritații chimice sau traumatism facial (fracturi la nivelul sinusul maxilar).
Pacientul are senzația de umflare a obrazului, mai ales în momentul când se apleacă. Pe lângă această senzație poate apărea durerea de cap, durerea facială și sensibilitatea la presiune în zona respectivă. Această durere poate fi resimțită și în zona premolarilor și molarilor, care pot fi sensibili sau dureroși la percuție.
Strânsa relație dintre dinții posteriori (molari) și sinusul maxilar ridică mari probleme în timpul tratamentelor stomatologice care pot cauza fractura rădăcinilor. Dacă nu sunt alese metodele adecvate de tratament, există riscul fracturii unei rădăcini, care datorită presiunii va fi împinsă în sinus. Rezultatul va crea o comunicare între cavitatea bucală și sinusul maxilar și se poate produce infecția, care se resimte destul de tare în zona molarilor și chiar a premolarilor.
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!
Dr. L