O vizită la medicul dentist vă poate scăpa de eventualele dureri sau tratamente cu antibiotice.

În prezent, consultaţia dentară în timpul sarcinii e nu doar sigură, ci mai ales indicată. În plus, tratamentul dentar se poate efectua în condiţii normale pe toată perioada sarcinii, cu condiţia să fim informaţi despre istoricul medical al gravidei.

Dinţii permanenţi ai copilului îşi încep dezvoltarea intrauterin şi, la fel ca nutriţia mamei, starea de sănătate generală influenţează sănătatea dentară. Practic, mamă sănătoasă egal copil sănătos, iar menţinerea unei bune igiene orale este cel mai înţelept lucru, nu doar în timpul sarcinii, ci pe durata întregii vieţi.
La fel de importantă este şi informarea viitoarei mame în ceea ce priveşte îngrijirea, tratamentele sau intervenţiile dentare recomandate sau indicate în timpul sarcinii.

Pot să-mi fac un detartraj? Este cel mai indicat tratament profilactic, ce are ca scop obţinerea unei stări de igienă orală optimă prin: controlul periodic al igienei dentare, detartraj, periaj profesional – astfel reducându-se inflamaţia gingivală apărută în sarcină. Sunt indicate controale regulate şi, cel puţin două igienizări pe perioada sarcinii pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale.

Am voie să fac radiografii dentare? Radiografia dentară NU este contraindicată în sarcină. Însă, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie, mai ales în trimestrul I de sarcină. Spre exemplu, în clinica pe care o deţin, dispun de cea mai performantă tehnică de radiografie dentară, ce redă o imagine de înaltă fidelitate, însă fără radiaţii excesive, deci sigură pentru gravidă. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului în curs de dezvoltare. Dar, cum dezvoltarea organelor copilului se petrece în timpul primului trimestru de sarcină, este bine ca în această perioadă să eviţi orice risc, fie el şi neglijabil.

Mi s-au îngălbenit dinţii. Vreau o albire profesională. În ceea ce priveşte tratamentele sau procedurile cosmetice, se recomandă evitarea albirii dentare în sarcină. Nu neapărat pentru că ar avea anumite efecte secundare grave asupra fătului, ci mai ales din cauza nesiguranţei care planează asupra efectelor substanţelor folosite în această procedură, în timpul sarcinii. În prezent nu există studii ştiinţifice care să ateste dacă aceste tipuri de proceduri au sau nu efect negativ în timpul sarcinii. De aceea, este recomandată evitarea sau amânarea unor astfel de proceduri.

Se poate face anestezie dentară în timpul sarcinii?  Dacă sunt necesare tratamente complexe, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie minimă, dar suficient de mare încât să nu provoace stres sau durere. Dacă simţi vreo durere, poţi solicita o cantitate mai mare de anestezic.

La momentul actual, există o serie de studii contradictorii privind efectele secundare ale substanţelor anestezice recomandate în timpul intervenţiilor. Spre exemplu, anesteziile din clasa de toxicitate B (xilina) şi C (mepivacaina), care prezintă un risc relativ scăzut, se recomandă temporizarea lor în primul trimestru de sarcină, în care are loc organogeneza. Un alt anestezic folosit cu regularitate de stomatologi, lidocaina, este cel mai folosit şi recomandat atunci când se tratează femei însărcinate. Însă, ca orice substanţă, şi aceasta are un efect advers: ajunge la placentă după administrare.

Sunt însărcinată, nu iau antibiotic! Antibioticele sunt, în unele cazuri, indispensabile tratamentului afecţiunilor dentare, a prevenirii sau tratării infecţiilor, dar nu se iau fără acordul medicului ginecolog. Penicilina se poate administra cu prudenţă, dar ar fi bine să se evite, pe cât posibil, în primul trimestru. La polul opus, streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina sunt total contraindicate în timpul sarcinii.

http://m.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/permis-si-interzis-gravidei-la-medicul-dentist-13701278/

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Preconcepția și vizita la medicul stomatolog

26 September 2015 0 Comments 4 tags

N-ar fi rău să te împrietenești cu dentistul înainte de sarcină! O simplă infecție bacteriană la nivel oral poate duce la complicații și în unele cazuri la pierderea sarcinii. De

Ce trebuie să fac pentru a evita urgențele stomatologice în sarcină?

19 April 2017 0 Comments 4 tags

Într-un articol anterior ai văzut impactul pe care îl are sarcina asupra sănătății noastre orale. Acum trebuie să vedem ce putem face pentru a evita durerea, disconfortul, urgența stomatologică! Dacă

Evoluția aparatului oro-dentar începe încă din stadiu intrauterin

11 July 2016 0 Comments 5 tags

Profilaxia dinților și învelișului acestora începe încă din stadiul intrauterin, fiind și faza inițială de formare a mugurelui dentar și a țesuturilor înconjurătoare.  În faza inițială de formare mama este