Măseaua de minte – o extragem sau nu?

O vorbă din popor spune că dacă ți-a crescut măseaua de minte ți-a venit și mintea la cap. De unde până unde această zicală?

Molarul de minte sau al 3-lea molar apare după vârsta de 18 ani, în perioada maturității, în spatele măselelor deja existente. Această perioadă de erupție este variabilă ca vârstă: 18-30 ani, uneori chiar și la vârste de peste 30 de ani. Morfologia acestuia este asemănătoare cu cea a molarilor deja existenți, funcția de masticație, ocluzie rămân valabile, doar dacă acest molar erupe corespunzător.

Un adult are 32 de dinți, dar datorită evoluției omul începe să se adapteze vremurilor și încet molarul de minte va fi de domeniul trecutului. Oasele feței au dimensiuni mai mici, dinții se răresc. Omul nu mai are nevoie de 32 de dinți pentru a realiza masticația alimentelor din ziua de azi, astfel că peste câțiva ani vom avea doar 28 de dinți. Acesta este un proces de evoluție și adaptare!

Din păcate măseaua de minte aduce multe necazuri. De cele mai multe ori molarul de minte nu are loc pentru a erupe corect, produce modificări de poziție ai dinților existenți, dinți intercalați, suprapuși. Durerea erupției este difuză, cuprinzând urechea și părți ale capului. Gingia se poate inflama, igiena necorespunzătoare poate forma depozite sub gingie și de aici apare caria molarului de minte, înainte ca el să fie efectiv prezent pe arcadă și în situații mai severe poate apărea infecția la nivelul gingiei și al dintelui. Există cazuri în care molarul de minte are o poziție anormală de erupție sau rămâne inclus în os provocând dureri și restricționând, în unele cazuri, deschiderea completă a gurii.

pozitie-molar-de-minte

Când se recomandă extracția molarului de minte?

  • lipsă de spațiu, durere și disconfort
  • infecții ale gingiei care înconjoară măseaua de minte
  • în cazul în care aceștia erup deja cariați
  • afectează dinții învecinați
  • nu au o utilitate reală și depășesc planul de ocluzie
  • din motive ortodontice și preventive
  • sunt foarte dureroși

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L