Haideți să începem anul cu câteva lucruri noi despre periajul dentar. Majoritatea știu sfaturile de bază și au o minimă cunoștință despre sănătatea orală și ce presupune aceasta. În acest articol nu vreau să repet cele spuse de toată lumea deoarece cred că toți știți că un periaj durează minim 2 minunte și că e indicat periajul de două 2 ori pe zi, minim. Însă sunt lucruri care nu se spun la televizor sau la o discuție obișnuită:

  • Periajul dentar trebuie efectuat la distanță de 30 de minute de masa principală sau gustare. De ce? Ph-ul cavității bucale scade, devenind acid și astfel prin periaj favorizăm atacul acid. Cum? Periajul îndepărtează tot de pe suprafața smalțului, inclusiv pelicula aceea protectoare, astfel că atacul acid se realizează direct pe suprafața smalțului neprotejată.
  • Periuța de dinți trebuie schimbată o dată la maxim 3 luni deoarece la fiecare spălare se umple cu bacteriile existente în cavitatea bucală și după o vreme poate să devină un mic focar de infecție. De aceea este recomandat ca după o gripă sau răceala să schimbam periuța de dinți. Nu cred că mai trebuie specificat faptul că periuța de dinți este un obiect personal, nu se împarte cu nimeni!!!
  • Este indicat să ținem periuța de dinți departe de locul unde este WC-ul sau măcar să lăsăm jos capacul de la WC atunci când tragem apa. S-au făcut cercetări care au arătat existența bacteriilor din materiile fecale pe suprafața periuței de dinți!!! Așa că de acum înainte lăsați capacul de la WC jos, indiferent că folosiți sau nu toaleta.
  • Când efectuați periajul trebuie să țineți cont de suprafața internă a dinților și mai ales de limbă! Acestea trebuie periate la fel ca orice alta suprafața pe care o periați.
  • Pasta de dinți care promite albirea dinților este foarte nocivă pentru smalț! În timp are loc o abrazie a smalțului deoarece pasta de albit conține acizi care dizolvă tot de la suprafața smalțului (în timp și pe acesta) și apare o sensibilitate crescuta la lichide, aer rece, dulce, etc.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Avocado și beneficiile aduse organismului

13 May 2018 0 Comments 6 tags

Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala (America Centrală), clasificat cu floarea din familia Lauracee împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestible, iar Avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face

Spune-mi ce dinte te doare ca să îți spun ce organ intern e afectat

27 November 2015 0 Comments 7 tags

Încă din China veche s-a constatat o legătură între dinți și organele interne ale organismului nostru. Acestea pot fi dovedite prin metode analitice moderne. Din păcate medicina școlastică nu ține

Cafeaua de weekend

14 June 2015 0 Comments 11 tags

Știați că o cană de cafea poate avea mai multe beneficii asupra organismului? Consumul moderat de cafea, 2-3 cafele maxim/zi, ne poate ajuta să influențăm pozitiv starea noastra fizică, mentală