Este fluorul benefic pentru sănătatea dinților?

Fluorul este un microelement benefic în dezvoltarea smalțului dentar, conferind o rezistență mare împotriva cariei dentare.

Fluorul este benefic pentru dinți atâta vreme cât acesta este bine măsurat. De ce?

Pentru că un exces de fluor dăunează organismului. Excesul de fluor ar putea avea efecte dăunătoare asupra oaselor, a rinichilor şi poate afecta sistemul nervos şi ţesutul muscular, provocând tulburări funcţionale. Alte semne ale intoxicării cu fluor sunt: tulburările digestive, transpiraţia abundentă, oboseala, petele pe dinţi, iar în cazuri extrem de grave se poate ajunge la fluoroză scheletică, o afecţiune care produce creşterea masei osoase, dureri articulare, osificarea cartilagiilor şi imobilitate.

Care este doza zilnică recomandată?

Doza recomandată de fluor este de 0,01 mg pentru copii între 0-6 luni, 0,5 mg pentru copii între 7-12 luni, 0,7 mg pentru copii între 1-3 ani, 1 mg pentru copii între 4-8 ani, 2 mg pentru copii între 9-13 ani, 3 mg pentru adolescenţi între 14-18 ani, în sarcină şi în perioada de alăptare şi de 4 mg pentru adulţi bărbaţi peste 19 ani.

Un studiu a demonstrat beneficiul fluorului în apa potabilă (cantitatea totală de fluor trebuie atent controlată). La ce e bun fluorul?

  1. Previne apariția cariei dentare la copii
  2. Întărește smalțul dentar atât la copii cât și la adulți
  3. Este sigur și cu efect, atâta vreme cât se respectă dozele recomandate
  4. Economisești bani (prevenția este mai ieftină decât tratarea cariei dentare – de aici și recomandarea sigilărilor la copii, sigilantul conținând fluor)
  5. Este natural

Fluorul se găsește în mod natural în sardine, ceai, suc natural de grepfruit, carnea de pasăre, lactate, însă cantitatea găsită este relativ mică, de aceea trebuie să compensăm prin pasta de dinți și apa de gură (care conțin fluor), însă mare atenție, trebuie evitată ingestia acestora!

Fluorul este benefic pentru sănătatea dinților atât timp cât cantitatea de fluor este controlată. Din păcate acest lucru este greu de realizat, însă vă sfătuiesc să vă informați foarte bine cu privire la administrarea, indicațiile, contraindicațiile acestuia înainte să îl administrați copilului!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L