Vorbele din moși strămoși sună cam așa: “copilul îmi trage tot Calciul din dinți” sau “din cauza sarcinii mi s-au stricat dinții” sau fel și fel de propoziții toate cu același sens. Toate mămicile sau viitoarele mămici tind să dea vina pe sarcină și pe copil pentru toate probleme dentare apărute în această perioadă. Mulți spun că o femeie pierde câte un dinte la fiecare sarcină.

Fals! Femeia însărcinată va pierde dinți sau va avea probleme dentare doar din cauza neglijenței acesteia și evitării vizitei la un cabinet de medicină dentară!

Controalele periodice și igiena orală corect efectuată în fiecare zi va reduce incidența cariei pe timpul sarcinii. Acestea trebuie să facă parte din viața fiecărei persoane, indiferent dacă este sau nu prezentă sarcina și indiferent de sex. 

Ideal ar fi ca, fiecare femeie, care dorește să rămână însărcinată, să treacă pe la medicul dentist înainte, pentru a evita complicațiile problemelor deja existente! Majoritatea urgențelor dentare apărute pe timp de sarcină sunt de fapt complicații ale problemelor existente înainte de sarcină!

Sarcina produce modificări la nivel hormonal. Aceste fluctuații hormonale schimbă compoziția salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene, a tartrului și atacul acid poate fi mai puternic decât în mod normal! De aici apar și inflamațiile gingivale care, în lipsa unui periaj dentar (efectuat de minim 2 ori pe zi), pot reține resturi alimentare ce vor cauza inflamații și probleme dentare.

Gravidele nu au restricție la detartrajul și periajul profesional, din contră, este cel mai recomandat tratament profilactic!

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Împrietenește-te cu dentistul înainte de sarcină! De ce? Află mai multe despre sănătatea ta și a copilului tău

17 September 2016 0 Comments 7 tags

N-ar fi rău să te împrietenești cu dentistul înainte de sarcină! O simplă infecție bacteriană la nivel oral poate duce la complicații și în unele cazuri la pierderea sarcinii. De

Ce trebuie să fac pentru a evita urgențele stomatologice în sarcină?

19 April 2017 0 Comments 4 tags

Într-un articol anterior ai văzut impactul pe care îl are sarcina asupra sănătății noastre orale. Acum trebuie să vedem ce putem face pentru a evita durerea, disconfortul, urgența stomatologică! Dacă

Preconcepția și vizita la medicul stomatolog

26 September 2015 0 Comments 4 tags

N-ar fi rău să te împrietenești cu dentistul înainte de sarcină! O simplă infecție bacteriană la nivel oral poate duce la complicații și în unele cazuri la pierderea sarcinii. De