Vorbele din moși strămoși sună cam așa: “copilul îmi trage tot Calciul din dinți” sau “din cauza sarcinii mi s-au stricat dinții” sau fel și fel de propoziții toate cu același sens. Toate mămicile sau viitoarele mămici tind să dea vina pe sarcină și pe copil pentru toate probleme dentare apărute în această perioadă. Mulți spun că o femeie pierde câte un dinte la fiecare sarcină.
Fals! Femeia însărcinată va pierde dinți sau va avea probleme dentare doar din cauza neglijenței acesteia și evitării vizitei la un cabinet de medicină dentară!
Controalele periodice și igiena orală corect efectuată în fiecare zi va reduce incidența cariei pe timpul sarcinii. Acestea trebuie să facă parte din viața fiecărei persoane, indiferent dacă este sau nu prezentă sarcina și indiferent de sex.
Ideal ar fi ca, fiecare femeie, care dorește să rămână însărcinată, să treacă pe la medicul dentist înainte, pentru a evita complicațiile problemelor deja existente! Majoritatea urgențelor dentare apărute pe timp de sarcină sunt de fapt complicații ale problemelor existente înainte de sarcină!
Sarcina produce modificări la nivel hormonal. Aceste fluctuații hormonale schimbă compoziția salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene, a tartrului și atacul acid poate fi mai puternic decât în mod normal! De aici apar și inflamațiile gingivale care, în lipsa unui periaj dentar (efectuat de minim 2 ori pe zi), pot reține resturi alimentare ce vor cauza inflamații și probleme dentare.
Gravidele nu au restricție la detartrajul și periajul profesional, din contră, este cel mai recomandat tratament profilactic!
Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!
Dr. L