Virozele respiratorii sau așa numitele “răceli de sezon” debutează la începutul sezonului rece sau la schimbările bruște de temperatură, în special la începutul sezonului cald când vremea ne “păcălește”.

Cum îți dai seama încă din faza incipentă de o presupusă viroză respiratorie?

Majoritatea debutează lent cu rinoree (curge nasul), dureri de cap, dureri oculare, chiar ușoare dureri musculare, oboseală, respirație greoaie, dureri la nivelul gâtului, strănuturi frecvente, tuse. Toate aceste simptome îngreunează vizita la medicul dentist.

Pe lânga faptul că nu ai chef să stai cu gura căscată, poate îți mai vine să tușești, să strănuți și de cele mai multe ori faci asta exact când medicul dentist e îndreptat asupra ta. Cu mască, fără mască, mediul (și personalul) va fi contaminat, în ciuda dezinfectării suprafețelor după fiecare pacient. Nu vorbim de o contaminare mare, însă e de ajuns să împrăștiem niște microbi în sala de așteptare, vine următorul pacient și se alege cu microbii tăi. Fiind vorba de microorganisme străine corpului lui, acesta poate dezvolta reacții de apărare și poate avea simptomele unei răceli. Asta în cazul în care este vorba de o viroza respiratorie. Mulți pacienți nu merg la medicul de familie pentru diagnosticare și se tratează acasă, fără un diagnostic precis. Există boli cu transmitere prin aer care se aseamănă ca și simptomatologie cu niște viroze, însă sunt cu mult mai grave și au alt tratament recomandat.

Dacă vorbim de gripă, povestea este cu atât mai valabilă deoarece virusurile gripale se răspândesc foarte repede la persoanele din jur, generând epidemii. Simptomele virozei gripale apar brusc, debutând cu febră, frisoane, dureri de cap, dureri oculare, dureri musculare, dureri de gât, somnolență, uneori vertij, tuse, strănut. Gradul de contaminare a spațiului, în cazul gripei, crește exponențial.

Dacă vă regăsiți în cele de mai sus, reprogramați-vă! Anulați consultația pe perioada gripei/virozei respiratorii pentru a evita crearea epidemiilor! Evitați locurile aglomerate, spălați-vă des pe mâini, clătiți-vă gura cu apă și apă de gură, beți multe lichide și întăriți-vă imunitatea cu vitamine și minerale!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Spune-mi ce dinte te doare ca să îți spun ce organ intern e afectat

27 November 2015 0 Comments 7 tags

Încă din China veche s-a constatat o legătură între dinți și organele interne ale organismului nostru. Acestea pot fi dovedite prin metode analitice moderne. Din păcate medicina școlastică nu ține

Știați că…?

25 May 2015 0 Comments 26 tags

Saliva are rolul de a curăța cavitatea bucală în mod natural, iar o producție insuficientă poate cauza respirație urât mirositoare, probleme dentare sau chiar lipsa apetitului. Poți stimula producția de

Ce face apa pentru organismul tău?

29 June 2015 0 Comments 0 tags

De apa e așa benefică pentru organismul nostru? Să vedem… Formează saliva pentru digestie Menține mucoasele membranelor umede Permite celulelor corpului să crească, să se reproducă și să supraviețuiască Apa