Zâmbetul este printre primele lucruri care le observi la o persoană. Cu toții știm că un zâmbet frumos este zâmbetul sănătos, fără carii și alte probleme dentare.

Nu este suficient doar periajul dentar și folosirea metodelor auxiliare de igienă. Mai trebuie avut grijă de câteva aspecte:

  • Bea multă apă! – apa hidratează corpul, produce mai multă salivă care îndepărtează particulele de mâncare rămase.
  • Mănâncă alimente abrazive – mere, morcovi, conopida, brocoli. Acestea funcționează ca și un scrub pentru dinți. Curăță suprafața dinților!
  • Evită zahărul și băuturile carbogazoase – zahărul scade ph-ul salivar provocând aciditate, mediul propice de instalare și dezvoltare a bacteriilor, atacă smalțul dentar, îl demineralizează și se formează cariile. Bacteriile existente în cavitatea bucală se hrănesc cu zahăr și produc acid – Concluzia: zahărul e principala hrană a bacteriilor! Atenție!
  • Renunță la fumat – acesta dăunează atât sănătății organismului cât și sănătății dinților, îi îngălbenește, usucă cavitatea bucală și astfel se reduce cantitatea de salivă care curăță în mod normal dinții.
  • Nu te spăla pe dinți imediat după consumul de alimente și băuturi! – clătește-te cu apă și așteaptă 30 minute înainte de periajul dentar. În special după o masă bogată în glucide, ph-ul din gură este acid, dinții sunt sensibili și crește riscul de a distruge smalțul.
  • Folosește o pastă de dinți cu fluor – pentru a proteja smalțul dinților. Fluorul e o substanță importantă în sănătatea smalțului!
  • Nu mânca alimente lipicioase! – acestea rămân lipite pe suprafața dinților sau intră în locurile unde smalțul este demineralizat și produc bacterii care distrug compoziția dintelui! Deci spune NU la caramele, bomboane gumate, guma de mestecat cu zahăr și arome.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

white-teeth-and-red-lipstick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Aftă sau herpes? Află cauzele aftei bucale și învață cum să eviți apariția ei

25 June 2015 0 Comments 18 tags

Afta este o afecţiune a mucoasei orale, frecvent întâlnită. Afta bucală sau în termeni medicali stomatita aftoasă este o leziune ulceroasă localizată de cele mai multe ori la nivel bucal, este

Periuța electrică vs Periuța normală

10 June 2015 0 Comments 21 tags

Înainte de a răspunde la această întrebare aș vrea să vă descriu TEHNICA CORECTĂ de periaj dentar, tehnică pe care mulți nu o știu sau nu o realizează din diferite

De ce trebuie să știe medicul stomatolog ce boli ai?

9 January 2016 0 Comments 16 tags

Cred că majoritatea v-ați confruntat cu o discuție despre ce boli aveți, ce tratamente luați, dacă sunteți sau nu alergici sau dacă ați mai avut intervenții stomatologice. De ce e