Zâmbetul este printre primele lucruri care le observi la o persoană. Cu toții știm că un zâmbet frumos este zâmbetul sănătos, fără carii și alte probleme dentare.

Nu este suficient doar periajul dentar și folosirea metodelor auxiliare de igienă. Mai trebuie avut grijă de câteva aspecte:

  • Bea multă apă! – apa hidratează corpul, produce mai multă salivă care îndepărtează particulele de mâncare rămase.
  • Mănâncă alimente abrazive – mere, morcovi, conopida, brocoli. Acestea funcționează ca și un scrub pentru dinți. Curăță suprafața dinților!
  • Evită zahărul și băuturile carbogazoase – zahărul scade ph-ul salivar provocând aciditate, mediul propice de instalare și dezvoltare a bacteriilor, atacă smalțul dentar, îl demineralizează și se formează cariile. Bacteriile existente în cavitatea bucală se hrănesc cu zahăr și produc acid – Concluzia: zahărul e principala hrană a bacteriilor! Atenție!
  • Renunță la fumat – acesta dăunează atât sănătății organismului cât și sănătății dinților, îi îngălbenește, usucă cavitatea bucală și astfel se reduce cantitatea de salivă care curăță în mod normal dinții.
  • Nu te spăla pe dinți imediat după consumul de alimente și băuturi! – clătește-te cu apă și așteaptă 30 minute înainte de periajul dentar. În special după o masă bogată în glucide, ph-ul din gură este acid, dinții sunt sensibili și crește riscul de a distruge smalțul.
  • Folosește o pastă de dinți cu fluor – pentru a proteja smalțul dinților. Fluorul e o substanță importantă în sănătatea smalțului!
  • Nu mânca alimente lipicioase! – acestea rămân lipite pe suprafața dinților sau intră în locurile unde smalțul este demineralizat și produc bacterii care distrug compoziția dintelui! Deci spune NU la caramele, bomboane gumate, guma de mestecat cu zahăr și arome.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

white-teeth-and-red-lipstick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *