Aceasta este cea mai comună întrebare legată de acest domeniu. Îmi recomanzi un medic/doctor bun? Cine e cel mai bun? (stomatologie sau orice altă ramură a medicinei)
Știu că e un subiect comun, dar sensibil în același timp. De ce sensibil? Pentru că părerea unui om poate să fie total opusă față de părerea altuia. Aici apar discrepanțele. Există persoane cărora le place să meargă la un doctor care e foarte prietenos, apropiat de pacient și viața acestuia, însă există persoane care preferă un doctor mai rece, distant, care își face treaba și gata. Există persoane care doresc ca medicul lor să fie un bun psiholog, care să citească din priviri și alții preferă un medic glumeț, unii vor medici tineri, alții îi preferă pe cei mai în vârstă. Criteriile sunt multe și aș putea continua lista cu unii preferă asta, dar alții preferă exact opusul.
A doua și cea mai interesantă întrebare este: e bun? sau cum lucrează? Aceste întrebări aș putea spune că sunt retorice. Depinde de domeniu de activitate, e adevărat. În domeniul medicinei dentare dacă întrebi cum lucrează răspunsul e legat de felul cum simte pacientul: <are mâna ușoară> sau nu. Cum poți spune cum lucrează sau dacă e bun? Ca să îl poți evalua trebuie să ai o minimă calificare pentru a ști de ce acel medic este bun sau nu. În calitate de pacient, fără studii de medicină, cum îți dai seama dacă acel medic este sau nu bun? Cum îl evaluezi? După propriile așteptări? După ce zice vecina? După cum e cabinetul? După cum se îmbracă? Dacă te doare sau nu?
Revin la cât de diferiți suntem, revin la cât de diferite sunt așteptările noastre, pretențiile noastre, sensibilitatea noastră, cerințele noastre! Există persoane care sunt foarte mulțumite de acei medici pe care unii îi consideră <medici răi>, de ce? Din cauza diferențelor noastre. Am întâlnit persoane care au acuzat medicul la care au fost că <nu a lucrat bine, știu eu, nu a făcut bine plomba> și întrebarea inevitabilă este <de unde știi? ești calificat să spui că acel medic nu a respectat procedura sau a realizat/folosit altceva decât este indicat?> Când cineva nu e mulțumit de comportamentul unui medic, cel mai etic și moral este să spui că acel medic nu mi-a atins așteptările sau nu m-am simțit confortabil stând de vorbă cu el sau orice sentimente reale care te-au făcut să renunți la el, dar nu acuza anii de studiu, energia și munca unui om! Prin asta nu acuz dreptul la opinie, din contră, încurajez libera opinie atâta vreme cât aceasta este spusă din prisma propriilor așteptări, fără a acuza studiul, experiența și munca altuia, mai ales dacă nu ai calificări în acel domeniu!
În medicina dentară este la fel. Toți suntem diferți și căutăm lucruri diferite. Dar ce e cel mai important, trebuie chiar să căutăm pentru a găsi! Uneori reușim să găsim ceea ce cautăm în primul cabinet în care intrăm, alteori abia în cel de-al 10-lea cabinet. Toți vrem să ne fie bine, însă circumstanțele pe care ni le dorim sunt diferite de la om la om. Uneori și pentru propria persoană sunt diferite, de la o zi la alta sau de la un an la altul! Întâi trebuie să îți cunoști așteptările pentru a ști ce fel de medic vrei să găsești!
În încheiere vreau să te rog ca pe viitor să te gândești ce îți dorești, ce fel de persoană ești, ce fel de persoană crezi că este medicul și mai apoi să îți dai cu părerea dacă medicul <e bun sau nu>, într-o formă mai personală, normal! 🙂
Dacă ești de altă părere sau vrei să îmi arăți și altă perspectivă din care să privesc lucrurile, te invit să comentezi, să îmi trimiți un mail sau poate vrei să mă contactezi pe facebook! 🙂
Pe curând,
Dr. L