Ce facem când ne doare intens un dinte?

Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Odată ajunsă în dentină, stratul ce o separă de pulpă se diminuează progresiv. Dacă procesul nu este stopat la timp prin curățarea, dezinfecția și obturația cavității carioase, microorganismele înaintează până ajung la nivelul camerei pulpare provocând inflamația nervului.

Unde este nervul? De ce doare?

Nervul sau pulpa dintelui se află central, în mijlocul dintelui, în așa zisa cameră pulpară, care asigură pe lângă inervația și vascularizația dintelui și vitalitatea acestuia! În momentul pătrunderii microorganismelor în interiorul dintelui are loc creșterea presiunii din camera pulpară și inflamația pulpei care în termeni medicali poartă numele de pulpită acută. În acest stadiu durerea dintelui este spontană, intensă și continuă sau poate fi declanșată de alimente reci, fierbinți sau dulci. Uneori durerea este difuză și de multe ori îi este dificil atât medicului, cât și pacientului de a depista dintele cu probleme.

Ce facem când avem astfel de dureri? Mergem la medicul dentist! În acest stadiu medicul vă poate sugera o pulpectomie (se scoate nervul afectat).

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L