Aparatele ortodontice sunt aparate care se fixează pe dinți, având rolul de a îndrepta și alinia dinții care se află în poziții vicioase.

Aparatele ortodontice se pot pune la orice vârstă și nu constituie un moft ci este uneori vital unei bune masticații. De ce? Având poziții anormale ale dinților, aceștia realizează o ocluzie (mușcătură) defectuoasă cu repercursiuni asupra dinților, stabilității lor, asupra învelișului și suportul acestor dinți, precum și asupra articulației temporo-mandibulare.

Din ce este format un aparat dentar?

  • bracket-uri de forma unor placuțe mici metalice, ceramice, safir, etc care se atașează de dinte cu ajutorul unor adezivi speciali
  • arcul metalic sau firul ortodontic care se pune în bracket-uri și care realizează deplasarea dinților spre direcția normală
  • elasticele care intervin și ele în procesul de deplasare
  • ligaturile care ancorează arcurile pe fiecare bracket.

Aparatul ortodontic fix nu se poate da jos, el fiind fixat de dinți pe toată perioada tratamentului. Un tratament durează undeva la 2-3 ani, perioadă care depinde de gradul de afectare al dinților. Vârsta nu are nici o legătură cu perioada de tratament.

 

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *