Momentul în care se aplică un aparat dentar fix este și momentul în care se schimbă stilul alimentar și igiena orală!

Pasul acesta este unul important spre un zâmbet frumos! Cu puțină răbdare vei avea dinții perfecți, mult visați, însă trebuie să ai mare grijă la igiena orală și la alimentele consumate. De ce?

Aparatul dentar vine atașat de smalțul dentar și există o mulțime de suprafețe aderente unde rămân cantonate resturi de mâncare. Nimeni nu își dorește o respirație urât mirositoare date de acele resturi mici de mâncare ce urmează un proces de fermentare (de acolo mirosul neplăcut) și cred că nimeni nu vrea formarea cariilor pe lângă bracketuri, carii ce se vor extinde în profunzime și vor necesita tratamente îndelungate. Nu e nimic de speriat, ci e un sfat și un semnal pentru cei care vor o dantură sănătoasă și după finalizarea tratamentului ortodontic. Ce e de făcut?

În primul rând igiena dentară va fi puțin diferită decât înainte. Periajul dentar e recomandat după fiecare masă deoarece resturile alimentare rămân atașate de părți ale aparatului fix. Pe lânga peria de dinți normală, se folosește periuța interdentară special creata pentru aparatele ortodontice și dușul bucal sau hidropulsorul care ajută la curățarea spațiilor mici, înguste și efectuează un masaj gingival extrem de benefic.

Alimentația este ușor diferită față de un pacient fără aparat fix, însă este mult mai sănătoasă. O persoană care a făcut pasul spre un aparat dentar, l-a făcut din dorința de a avea dinți frumoși, dar mai important, dinții frumoși sunt cei sănătoși, prin urmare acea persoană va avea grijă să evite alimentele lipicioase sau foarte abrazive și casante.

Alimente permise:

  • fructe: banane, portocale, căpșuni, afine, zmeură, pepene, kiwi, fructe uscate, etc; fructele tari pot fi transformate în suc, shake.
  • lactate: iaurt, lapte, branză, smântână, cașcaval
  • cereale cu lapte sau iaurt
  • carne: pește, fructe de mare, carne roșie, fără oase
  • legume, salate – cele tari vor fi fierte (morcovi, broccoli, conopidă etc.), cele moi pot fi consumate și crude
  • dulciuri: înghețată, sucuri de fructe, prăjituri, chec etc. – cu moderație
  • altele: ouă, supe, orez, mămăligă, pâine (atenție la coaja tare și crocantă) și multe altele

Alimente interzise:

  • alimente dure precum alune, floricele de porumb, morcovi, măsline cu sâmburi etc.; de asemenea, nu se mușcă direct din fructe (cum ar fi mărul), ci tăiem bucăți pe care le vom mesteca pe masele
  • păinea prăjită crocantă, chipsuri tari, crackers etc.– pot îndoi sârmele sau dezlipi bracketurile
  • alimente lipicioase precum caramele, bomboane gumate (jeleuri) etc. – pot rămâne printre bracketuri favorizând apariția cariilor sau chiar le pot dezlipi; guma de mestecat nu face rău, însă se poate prinde de elementele aparatului
  • ronțăitul creioanelor, pixurilor sau unghiilor – sunt dăunătoare tuturor, nu doar celor cu aparat dentar, pe care îl pot dezlipi sau chiar pot rupe sârmele.

Controlul la medicul dentist se va face mai des, o dată la 4 luni, pentru a se realiza igienizarea profesională și statusul dinților și gingiilor. Acest control vine și în ajutorul pacientului deoarece el poate fi sfătuit în legătură cu modul de periaj, zonele mai aderente și mai mult decât atât pacientul poate pune orice fel de întrebare pentru a primi un răspuns de specialitate.

Internetul ne oferă multe informații, însă pacientul nu este în măsură să pună un diagnostic corect pentru a căuta informația corectă!

Nu uita:

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos!

Dr. L

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Avantajele și dezavantajele aparatului ortodontic

Aparatele dentare au fost folosite încă din antichitate pentru corectarea pozițiilor vicioase ale dinților, iar in secolul 18 doi francezi au pus bazele ortodonției moderne. Deși aceste aparate au existat

Am nevoie de aparat ortodontic pentru a-mi îndrepta dinții?

Ortodonția vine din grecescul orthos, care înseamnă drept, iar odous înseamnă dinți. Ortodonția este prima specialitate din domeniul stomatologic care se ocupă de problemele de malocluzie (mușcături incorecte). Aceste mușcături incorecte

Rolul miniimplantelor

În timpul tratamentului ortodontic sunt aplicate forțe foarte ușoare, dar constante asupra dinților care trebuie mișcați, sprijinindu-ne pe restul dinților, cunoscuți drept ‘unități de ancoraj’. Dinții cu rol de ancoraj