Afta este o afecţiune a mucoasei orale, frecvent întâlnită.

Afta bucală sau în termeni medicali stomatita aftoasă este o leziune ulceroasă localizată de cele mai multe ori la nivel bucal, este bine delimitată, albicioasă și dureroasă. Afta bucală este diferită de herpes. Herpesul este contagios și provocat de un virus – Herpes simplex și aspectul este perlat multe “bubițe” una lângă alta. 

Care este cauza unei afte bucale?
Cauza este în mare parte necunoscută, deşi în apariţia ei sunt implicate anumite mecanisme imune de apărare a organismului. S-a ajuns la concluzia, după multe cercetări, că există anumiţi factori favorizanţi:

  • După consumul anumitor alimente: brânzeturi fermentate, ciocolată, miere, nuci, alune, condimente sau conservanţi.
  • Eupţia dentară.
  • Fumatul excesiv.
  • În cadrul anumitor afecţiuni generale: deficitul de fier, de acid folic, afecţiuni gastro-intestinale sau viroze.
  • Menstruaţia, sarcina, stresul psihic sau fizic.
  • Iritaţiile produse de protezele dentare sau alți factori mecanici.
  • Variațiile extreme de temperatură, în special frigul.


Afta poate să apară pe gingie, mucoasa obrazului sau limbă. Este o leziune mică, albă şi foarte dureroasă. Poate fi însoţită de o uşoară febră, insomnie şi lipsa poftei de mâncare.
Afta-bucala-300x225
În mod obişnuit, aftele se vindecă spontan după 7-10 zile.
Este indicat să se evite consumul de alimente picante, brânzeturi, nuci şi alune, în această perioadă. Acordaţi atenţie momentului în care apar, pentru a depista cauza.

Tratamentul aftelor se bazează pe aplicarea de unguente dezinfectante, imuno-stimulatoare şi vitamine. Aceste preparate sunt indicate în special la persoanele car au mai multe leziuni odată şi care se vindecă greu.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

5 Modalități prin care îți poți îmbunătăți rutina de igienă orală

5 November 2022 0 Comments 13 tags

  În rândurile ce urmează, îți vom oferi cinci sfaturi și trucuri pentru a-ți îmbunătăți igienă orală, astfel încât să-ți poți păstra dinții sănătoși și cât mai curați.  1. Folosește

Știm să ne spălăm corect pe dinți?

4 May 2015 6 Comments 10 tags

Am întâlnit mulți pacienți care m-au întrebat cum trebuie să se spele corect pe dinți. Din păcate, nu suntem informați de mici cu privire la tehnica corectă de periaj dentar.

Periuța electrică vs Periuța normală

10 June 2015 0 Comments 21 tags

Înainte de a răspunde la această întrebare aș vrea să vă descriu TEHNICA CORECTĂ de periaj dentar, tehnică pe care mulți nu o știu sau nu o realizează din diferite