Afta este o afecţiune a mucoasei orale, frecvent întâlnită.

Afta bucală sau în termeni medicali stomatita aftoasă este o leziune ulceroasă localizată de cele mai multe ori la nivel bucal, este bine delimitată, albicioasă și dureroasă. Afta bucală este diferită de herpes. Herpesul este contagios și provocat de un virus – Herpes simplex și aspectul este perlat multe “bubițe” una lângă alta. 

Care este cauza unei afte bucale?
Cauza este în mare parte necunoscută, deşi în apariţia ei sunt implicate anumite mecanisme imune de apărare a organismului. S-a ajuns la concluzia, după multe cercetări, că există anumiţi factori favorizanţi:

  • După consumul anumitor alimente: brânzeturi fermentate, ciocolată, miere, nuci, alune, condimente sau conservanţi.
  • Eupţia dentară.
  • Fumatul excesiv.
  • În cadrul anumitor afecţiuni generale: deficitul de fier, de acid folic, afecţiuni gastro-intestinale sau viroze.
  • Menstruaţia, sarcina, stresul psihic sau fizic.
  • Iritaţiile produse de protezele dentare sau alți factori mecanici.
  • Variațiile extreme de temperatură, în special frigul.


Afta poate să apară pe gingie, mucoasa obrazului sau limbă. Este o leziune mică, albă şi foarte dureroasă. Poate fi însoţită de o uşoară febră, insomnie şi lipsa poftei de mâncare.
Afta-bucala-300x225
În mod obişnuit, aftele se vindecă spontan după 7-10 zile.
Este indicat să se evite consumul de alimente picante, brânzeturi, nuci şi alune, în această perioadă. Acordaţi atenţie momentului în care apar, pentru a depista cauza.

Tratamentul aftelor se bazează pe aplicarea de unguente dezinfectante, imuno-stimulatoare şi vitamine. Aceste preparate sunt indicate în special la persoanele car au mai multe leziuni odată şi care se vindecă greu.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Dieta, oasele, sănătatea dinților și cum ne influențează alimentele aspectul feței

Trebuie să recunoaștem că aspectul fizic, implicit cel al feței ne determină să catalogăm o persoană ca fiind sănătoasă sau atrăgătoare. Vă dau un simplu exemplu: Chris Hemsworth sau Hugh

Sensibilitatea dentinară este o problemă importantă de sănătate

Ce este sensibilitatea dentinară? Cu sensibilitatea dentinară se confruntă destul de mulți pacienți. Sensibilitatea este un disconfort la unul sau mai mulți dinți, de cele mai multe ori se declanșează

De ce trebuie să știe medicul stomatolog ce boli ai?

Cred că majoritatea v-ați confruntat cu o discuție despre ce boli aveți, ce tratamente luați, dacă sunteți sau nu alergici sau dacă ați mai avut intervenții stomatologice. De ce e