Extracția dentară simplă presupune îndepărtarea unui dinte care din diferite cauze infecțioase sau datorită unor fracturi nu mai poate fi salvat. De asemenea, unele extracții se fac și în scop ortodontic, pacientului urmând să i se aplice un aparat dentar.

După anestezia locală a zonei unde urmează să se efectueze extracția, dintelui se secționează ligamentul care îl menține în os și se îndepărtează ușor , cu încercarea de a leza cât de puțin alveola dentară restantă.

Medicul dentist va prescrie antibiotice în cazul în care la nivelul dinților este prezentă o infecție, sistemul imunitar este deprimat, intervenția chirurgicală va fi lungă, vă confruntați cu anumite boli și afecțiuni.

Situații care impun extracția dentară:
– dintele este prea slăbit, mobil, cariat;
– există alți dinți care blochează apariția dinților permanenți;
– dinții de lapte nu cad înainte de erupția dinților permanenți;
– persoanele care folosesc aparate ortodontice fixe;
– persoanele care primesc tratament pe bază de radiații la nivelul capului sau al gâtului;
– persoanele care din cauza tratamentului anti-cancer se confruntă cu apariția infecțiilor dentare. Acestea se dezvoltă ca urmare a deprimării sistemului imunitar;
– extracția este necesară în cazul în care un dinte poate constitui o sursă de infecție atunci când pacientul primește un transplant de organe;
– molarii (măselele) de minte provoacă durere, sunt afectate de degradare dentară sau cauzează durere și inflamații.

După extracția dentară:
– Trebuie să vă așteptați să resimțiți o senzație de disconfort. Aceasta poate fi ameliorată prin administrare de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene precum ibuprofen. În acest caz este foarte important să respectați recomandările medicului specialist.
– Durerea postoperatorie este mai mare în cazul extracțiilor chirurgicale. Gradul de disconfort depinde de complexitatea acestei proceduri medicale.
– După efectuarea extracției dentare se va pune o bucata de tifon timp de 20-30 de minute pentru a stimula coagularea sângelui.
– Timp de câteva zile de la efectuarea extracției dentare consumați mâncăruri ușoare și la temperatura camerei, NU fierbinți.
– Se evită consumul băuturilor alcoolice și lactatele.
– După extracția dentară este recomandat sa nu fumați, să nu clătiți cu nimic, să nu scuipați, să nu mâncați 2 ore și să evitați alimentele și băuturile fierbinți.
– Periajul dentar se efectuează începând cu ziua următoare.

Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos

Dr. L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Relația dintre dinți și sinusul maxilar

Ce este sinuzita maxilară? Probabil că mulți dintre voi știți sau ați auzit despre sinusurile maxilare și infecțiile care pot apărea la acest nivel. Sinuzita maxilară reprezintă inflamarea sinusului. Aceasta

Ce este rezecția apicală?

Poate de multe ori ați auzit vorbindu-se despre rezecție apicală, poate chiar vi s-a recomandat așa ceva! Știți ce este și de ce se recomandă? Rezecția apicală este o procedură

Măseaua de minte – o extragem sau nu?

O vorbă din popor spune că dacă ți-a crescut măseaua de minte ți-a venit și mintea la cap. De unde până unde această zicală? Molarul de minte sau al 3-lea